Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/sadat-privatarmen-som-stottar-erdogan-och-islam/

VÄRLDEN

Sadat – privatarmén som stöttar Erdogan och islam

Melih Tanriverdi leder säkerhetsföretaget Sadat som av president Erdogans motståndare utpekas som ett slumrande säkerhetshot. Men Tanriverdi slår ifrån sig: ”Sadat är ingen paramilitär organisation”, säger han i en skriftlig intervju med DN.
Foto: Sadat Company/AFP

Turkiska regimkritiker varnar för att säkerhetsföretaget Sadat kan använda sin militära erfarenhet mot oppositionen. Men beskrivningen av Sadat är tudelad. Är det Turkiets motsvarighet till den beryktade ryska privatarmén Wagner – eller ett småföretag i konsultbranschen?

Stridsvagnar dundrar genom en sönderbombad stad. En kamouflagemålad skyttesoldat spanar i djungelmiljö. Attackdykare tar sig kraftfullt framåt under vattenytan.

Videon som ska visa Sadats bredd och slagstyrka spar inte på krutet. Estetiken är en blandning av James Bond och gräll militärpropaganda. En kvinnoröst, ackompanjerad av suggestiv musik, berättar om ”modernisering av väpnade styrkor” och ”okonventionell krigföring”.

Utåt är Sadat ett privat militärt företag som hyr ut säkerhetskonsulter. Men president Recep Tayyip Erdogans kritiker menar att de i själva verket utgör en förtäckt del av den turkiska krigsmakten.

– Man kan jämföra Sadat med Wagnergruppen i Ryssland eller Revolutionsgardet i Iran. Ingen av dessa grupper företräder egentligen sitt respektive lands intressen. Deras främsta uppgift är i stället att till varje pris stötta de sittande, auktoritära regimerna. Sadats lojalitet ligger helt och hållet hos president Erdogan.

Det säger Mahmut Cengiz, statsvetare och biträdande professor vid George Mason-universitetet i Fairfax, Virginia, där han undervisar om global terrorism, narkotikarelaterad terrorism och amerikansk säkerhetspolitik. Han har också gjort en fallstudie om Sadat i den webbaserade facktidskriften Small Wars Journal.

Mahmut Cengiz, biträdande professor vid Fairfaxuniversitetet i Virginia i USA, jämför Sadat med den beryktade Wagnergruppen.
Foto: George Mason University

Sadat bildades år 2012 av en grupp högt uppsatta militärbefäl. Främst stod Adnan Tanriverdi, en brigadgeneral som bland annat varit chef för den turkiska arméns specialkommando på det av Turkiet ockuperade norra Cypern.

Adnan Tanriverdi, känd för starka islamistiska sympatier, är också gammal vän till president Erdogan. Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet den 15 juli 2016 utsågs Tanriverdi till särskild militärrådgivare åt Erdogan.

I samma veva överlämnade Adnan Tanriverdi ledarskapet för Sadat till sonen Melih, som inte har militär bakgrund, han är teleingenjör. Adnan Tanriverdi kvarstår inom Sadat som ett slags grå eminens.

Sadat är också sammankopplat med en tankesmedja med namnet Föreningen för Rättvisans försvarares center för strategiska studier, förkortat Assam. Verksamheten leds av Adnan Tanriverdi.

När det gäller vurmen för islam måste man komma ihåg att både Sadat och president Erdogan utnyttjar religionen

Termen ”Sadat” kommer från religiöst språkbruk och betyder ungefär ”mästare” på arabiska. På Sadats webbsida kan man läsa att företagets målsättning är ”att hjälpa den islamska världen att få den plats den förtjänar, bland världens stormakter”.

Hur ser då den ”hjälpen” ut? Mahmut Cengiz suckar hörbart i telefonen när jag ställer frågan.

– När det gäller vurmen för islam måste man komma ihåg att både Sadat och president Erdogan utnyttjar religionen för att skaffa sig makt och inflytande.

– Det handlar inte om någon from religiositet. Avsikten är att sprida Erdoganregimens inflytande till andra länder och regioner, under förevändningen att man vill ”stötta islam”.

En anspråkslös tvåvåningsbyggnad i Istanbulförorten Beylikdüzü. Här har Sadat sitt högkvarter.
Foto: Eva Tedesjö

Men kanske gick Adnan Tanriverdi för långt i sin religiösa iver. Den 19-20 december 2019 anordnade Assam en kongress i Istanbul. På lyxhotellet Pullman möttes representanter för ett femtontal länder och diskuterade möjliga försvarssamarbeten mellan muslimska länder.

I sitt öppningstal framhöll Adnan Tanriverdi att Assam arbetade för att ”bereda vägen för Mahdi”. Ett uttalande som bygger på föreställningen inom delar av islam att ¨Mahdi”, eller den tolfte imamen, ska återkomma som en frälsargestalt i den yttersta av tider.

Turkiets politiska opposition undrade om utspelet innebar att den turkiska försvars- och utrikespolitiken skulle styras av religiösa föreställningar. Även inom president Erdogans sfär blev Tanriverdis uttalande omdebatterat. Vilket sannolikt bidrog till att han sommaren 2020 avgick som Erdogans militäre topprådgivare.

I slutet av år 2020 rapporterade det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons Afrikakommando att Sadat tränat 5 000 syriska legosoldater som sänts till inbördeskriget i Libyen.

En del av dessa soldater tillhörde, enligt Pentagon, Syriska Nationella Armén (SNA). Det är en Turkietstödd gruppering som är aktiv i Syriens inbördeskrig där de bekämpar president Bashar al-Assad. I Libyen sattes de syriska soldaterna in på regeringssidan mot krigsherren Khalifa Hafters trupper.

Fakta.Sadat

Ett säkerhetsföretag i militärbranschen grundat år 2012 av före detta officerare i Turkiets krigsmakt.

Drivande kraft var förre brigadgeneralen Adnan Tanriverdi. Åren 2016-2020 var han president Recep Tayyip Erdogans militäre rådgivare. Den nu 78-årige Adnan Tanriverdi lämnade för sju år sedan ledarskapet i Sadat till sonen Melih.

Enligt forskaren Mahmut Cengiz finns Sadat i över 50 av Turkiets 81 provinser. Ana Pouvreau, en fransk Turkietexpert, uppger att Sadat har aktivitet i 22 muslimska länder världen över.

Sadat säger själva att de har verksamhet inom och utom Turkiet, men vill inte ange exakt var.

Enligt vad Melih Tanriverdi uppger för DN har Sadat bara elva fast anställda, i övrigt anställs folk på projekt- eller kontraktsbasis.

Enligt rapporten var legoknektarna från Syrien ”oerfarna, outbildade och enbart motiverade av löften om bra betalning”. Även om de stred på den internationellt erkända libyska regeringens sida, bidrog de till ”en negativ påverkan på det övergripande säkerhetsläget i Libyen”, heter det.

Sadat har förnekat att de varit inblandade i utskeppning av legosoldater till Syrien. Om företaget har verksamhet i andra länder är de ansvariga förtegna om.

I början av år 2020 skickade Turkiet militär till Libyen för att stötta regeringssidan i det pågående inbördeskriget. På bilden syns ett team av minröjare utanför huvudstaden Tripoli. Enligt USA var Sadat inblandat i att rekrytera och träna soldater, men det förnekar de ansvariga.
Foto: Hazem Turkia/Anadolu/TT

Melih Tanriverdi, Sadats nuvarande ledare och son till Adnan Tanriverdi, uppger i ett skriftligt intervjusvar till DN att han inte kan informera i detalj om Sadats aktiviteter, eftersom företaget har sekretess gentemot sina uppdragsgivare. Han fastslår att Sadat främst ägnar sig åt militär utbildning i bland annat skytte och logistik, liksom gränssäkerhet och militära standardiseringsfrågor.

Men oppositionens förgrundsfigur och Turkiets eventuellt blivande president, Kemal Kilicdaroglu, har en helt annan uppfattning.

I valrörelsens upptakt förra året höll Kilicdaroglu ett kampanjmöte utanför Sadats ganska oansenliga högkvarter i Beylikdüzü, en förort till Istanbul.

– Den här organisationen (Sadat) ägnar sig åt irreguljär krigföring, sabotage, räder, terror. Det är en verksamhet där terrorister utbildas, hävdade Kilicdaroglu inför en samling på drygt 200 supportrar.

Sadat svarade med att stämma Kemal Kilicdaroglu i domstol för förtal och krävde ett skadestånd på en miljon turkiska lira (ungefär 500 000 svenska kronor). Målet avgjordes i april i år. Kilicdaroglu förklarades skyldig, men skadeståndet skrevs ner till 30 000 lira (cirka 16 000 kronor).

Sadat delar kontor med tankesmedjan Assam, en förkortning av Föreningen för Rättvisans försvarares center för strategiska studier. De försöker bland annat verka för ökat försvarssamarbete mellan muslimska länder.
Foto: Eva Tedesjö

Inte desto mindre har Kilicdaroglu framhärdat i sin kritik. Den 8 maj, under valrörelsens slutspurt, blev ett möte i staden Erzurum i östra Turkiet angripet av politiska motståndare som kastade gatstenar. Kemal Kilicdaroglu sade att attacken var ett verk av ”en krigsivrande koalition som består av mafiosos, militanter, medlemmar av Sadat..”

Mahmut Cengiz säger att Sadats förehavanden i stor utsträckning sker i det tysta.

– Turkiska journalister är rädda, de har skäl att vara det. Och oppositionen är rädd för Sadats våldskapital.

Cengiz konstaterar att Sadat kan bli ett orosmoment oavsett resultatet i presidentvalet.

– De kan bli ett verktyg för att skrämma oppositionen, de kan skydda Erdogans regim om han vinner och valresultatet ifrågasätts. Sadats roll och uppgifter kan snabbt förändras beroende på utvecklingen. De kan omvandla sig till vilken väpnad styrka som helst.

Melih Tanriverdi avfärdar anklagelserna: ”Sadat är ingen paramilitär organisation, alltså har vi inga militära enheter” skriver han till DN.

Tanriverdi den yngre hävdar också att det inte finns några förbindelser mellan president Erdogan och Sadat. ”Adnan Tanriverdi har tjänstgjort som seniorrådgivare till presidenten, men det är en helt annan sak”.

Här kan du läsa fler texter om Turkiet.