Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-03 13:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/samarbete-med-hogernationalister-vacker-skarp-kritik/

VÄRLDEN

Samarbete med högernationalister väcker skarp kritik

Björn Höcke, partiledare för högernationalistiska AFD i delstaten Thüringen, har gjort gemensam sak med kristdemokratiska CDU och liberala FDP. Samarbetet i delstatsparlamentet väcker skarp kritik.
Foto: Martin Schutt/DPA

I den tyska delstaten Thüringen har kristdemokraterna och liberalerna röstat igenom en skattesänkning – med hjälp av högernationalistiska Alternativ för Tyskland.

Samröret med partiet, som misstänks hota demokratin, har väckt hård kritik.

Den socialdemokratiska parlamentsledamoten Katja Mast skrädde inte orden när resultatet av omröstningen presenterades.

– Det här är ett historiskt misslyckande av CDU, sade hon till tidningen Der Spiegel under torsdagen.

Katja Mast syftade inte på själva skattesänkningen som parlamentet i delstaten Thüringen röstat igenom, utan på hur beslutet hade fattats. Kristdemokraternas förslag blev verklighet tack vare stödet från högernationalistiska AFD.

Förbundsdagsledamoten Katja Mast (SDP) anser att kristdemokratiska CDU brutit mot ett tabu, genom att ta hjälp av högernationalistiska AFD för att få igenom ett politiskt förslag.
Foto: Michael Kappeler/DPA

Samarbete med högernationalisterna utesluts av samtliga etablerade partier i Tyskland. I delstaten Thüringen anses partiet vara särskilt radikalt – här har underrättelsetjänsten varnat för att medlemmarna kan hota landets demokrati. Partiledaren Björn Höcke kommer snart att ställas inför rätta, eftersom han använt det förbjudna slagordet ”Allt för Tyskland” i ett tal.

Men brottsmisstankarna och varningarna från underrättelsetjänsten har inte avskräckt väljarna. Under året som gått har AFD rusat i opinionsmätningarna. Partiet är just nu landets näst största, efter kristdemokratiska CDU, enligt flera undersökningar.

I takt med att stödet växer blir det allt svårare att isolera partiet. I juni tog en AFD-politiker för första gången makten över en tysk region. I juli fick partiet sin första borgmästare. Lokalpolitiker som DN talat med säger att det är omöjligt att blockera samtliga förslag som kommer från partiet.

– Här är det människor som samarbetar, inte partier, sade kristdemokraten Martina Schweinsburg, som styr regionen Greiz, tidigare under sommaren.

I Berlin står samtliga partier fast vid att ett samarbete med AFD är uteslutet. Men uttalandena från lokalpolitikerna, och beslutet i Thüringen, visar att det finns kryphål. Karin Prien, som är vice ordförande för kristdemokraterna, betonade att partiet inte ”stämt av” beslutet med AFD i förväg.

– CDU måste kunna driva konstruktiv sakpolitik i Thüringen, utan att genast utsättas för dessa anklagelser, säger hon.

CDU:s vice ordförande Karin Prien anser att partiet inte kan ta ansvar för vilka som röstar för deras förslag.
Foto: Marcus Brandt/DPA

Inställningen till högernationalisterna splittrar de kristdemokratiska väljarna. I Thüringen och de andra delstaterna i forna Östtyskland anser nästan hälften av de som röstat på kristdemokraterna att partiet ska sluta isolera AFD. Det visar en opinionsundersökning som det tyska public service-bolaget ARD publicerade i augusti.

Bland väljarna i forna Västtyskland är motståndet större. Här anser sju av tio att kristdemokraterna inte bör samarbeta med högernationalisterna.

Läs mer: ”En skam för Tyskland” – högernationalistiska AFD vinner mark på landsbygden

Fakta.Högernationalistiska AFD har fyllt 10 år

Det högernationalistiska partiet Alternative für Deutschland – AFD – bildades i februari 2013, med målet att få Tyskland att lämna eurosamarbetet. Sedan dess har partiet profilerat sig som invandringskritiskt och värdekonservativt.

Politiker från partiet har vid flera tillfällen uttalat sig rasistiskt och antisemitiskt.

Den tyska underrättelsetjänsten har klassat AFD som ett misstänkt hot mot den tyska demokratin.