Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/samhallen-i-nigeria-anklagar-shell-for-oljefororeningar-far-horas-i-brittisk-domstol/

Världen

Samhällen i Nigeria anklagar Shell för oljeföroreningar – får höras i brittisk domstol

Storbritanniens högsta domstol har gett nigerianska samhällen rätt att rättsligt gå vidare mot Shell för oljeutsläppen vid Nigerdeltat.
Storbritanniens högsta domstol har gett nigerianska samhällen rätt att rättsligt gå vidare mot Shell för oljeutsläppen vid Nigerdeltat. Foto: Sunday Alamba/AP Photo

Samhällen vid Nigerflodens delta har kommit ett steg längre i en rättslig process mot Shell – och får nu gå vidare med fallen i brittisk domstol.

Oljegiganten anklagas för att ha orsakat stora skador på mark, vatten och människor genom omfattande oljeutsläpp.

Oljeutsläppen har föranlett stora skador på den lokala miljön liksom på människors liv och hälsa, framhåller två samhällen i Ogonilandregionen vid Nigerflodens delta.

Flera års kamp för att hålla oljejätten Shell ansvarig för föroreningarna rönte på fredagen viss framgång. Storbritanniens högsta domstol dömde då att de nigerianska samhällena får höras i brittisk domstol, rapporterar BBC.

Brittisk-nederländska Shell bestrider inte föroreningsanklagelserna, men menar att de inte kan hållas rättsligt ansvariga för sitt dotterbolag i Nigeria. I fjol dömde en brittisk domstol till oljebolagets fördel, men högsta domstolen ställde sig på fredagen negativ till beslutet. Domarna menade i stället att bolaget kan hållas ansvarigt trots att det är ett holdingbolag till oljeverksamheten i Nigeria, skriver The Guardian.

Shell uppger sig vara besvikna över fredagens beslut av brittisk domstol.
Shell uppger sig vara besvikna över fredagens beslut av brittisk domstol. Foto: Justin Tallis/AFP

I de drabbade samhällena vid Nigerflodens delta lever över 40.000 människor. Många livnär sig på fiske och jordbruk och föroreningarna har kraftigt minskat möjligheterna till försörjning. Trots flera års löften om och försök till saneringsarbete har framstegen varit små.

Dessutom uppges lokalbornas vattenkällor vara besudlade. De måste köpa flaskvatten eller dricka från de förorenade källorna. Jordbrukaren Damiete Sanipe beskriver ett ödelandskap av förstörda träd och fördärvad mangroveskog.

– Habitationen är borta, floden vi brukade simma i är borta. För ett kustsamhälle vars liv kretsar runt vatten är allt borta. Jag tror inte att pengar kan ta tillbaka vad vi har förlorat, säger han till BBC.

Den lokala klimataktivisten Celestine Akpobari säger till BBC att ”det blir värre för varje dag.”

– Människor dör, det förekommer märkliga sjukdomar och kvinnor får missfall till följd av föroreningen, säger han och framhåller att domstolsbeslutet bringar hopp om rättvisa.

FN konstaterade år 2011 att saneringsarbetet vid Nigerdeltat kan ta uppåt 30 år och kosta miljardbelopp. De hade då upptäckt att föroreningarna var mer omfattande än tidigare misstänkt. Minst 40 oljeläckor från Shells rörledningar har skett sedan 1989, enligt BBC.

Advokatbyrån som representerar nigerianerna sade på fredagen att den eftersökta kompensationen ska beslutas när de rättsliga processerna nu kan dra igång. Byrån underströk att den globala giganten Shell måste ta ansvar för de miljömässiga misslyckandena.

– Högsta domstolens bedömning ger hopp för människorna i Ogale och Bille. Vi hoppas att Shell nu, äntligen, kommer att agera, sade Daniel Leader vid advokatbyrån, enligt The Guardian.

Shell ser beslutet som en besvikelse, uppger BBC. Bolaget hävdar att oljeutsläppen har skett i områden som bland annat påverkas av sabotage av rörledningar, och att dotterbolaget har arbetat hårt för att sanera området och förebygga utsläpp.

I slutet av januari dömde också en nederländsk domstol att Shells nigerianska dotterbolag är ansvarigt för skadorna som utsläppen vid Nigerdeltat har orsakat, rapporterar The Guardian. Domstolen dömde att jordbrukarna ska kompenseras för de stora oljeutsläppen – och att argumentet framlagt av Shell, att utsläppen orsakats av sabotage, saknade tillräckliga bevis.

Ämnen i artikeln

Nigeria
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt