Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/san-marino-rostar-ja-till-att-legalisera-abort/

VÄRLDEN

San Marino röstar ja till att legalisera abort

Foto: Antonio Calanni

Under söndagens folkomröstning röstade en majoritet av invånarna i San Marino ja till att legalisera abort. Den 150 år gamla lagen kan därmed vara på väg att försvinna, rapporterar Reuters.

Strax över 77 procent av invånarna i San Marino röstade ja till att legalisera abort. Lagen som stiftades år 1865 kan därmed försvinna och San Marino blir då ett av de sista länderna i Europa att legalisera abort, skriver Reuters.

Förslaget som befolkningen i det konservativa San Marino röstat om handlar om att legalisera abort till och med graviditetsvecka 12. Men även att tillåta abort om moderns liv är i fara, eller om det finns risk för fosterskador.

Malta och Andorra tillhör de länder där abort fortfarande är olagligt. Polen genomförde även nyligen kraftiga inskränkningar på aborträtten.

Läs mer: San Marino röstar om att tillåta abort

Ämnen i artikeln

Polen
Abort
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt