Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 21:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/saudiska-kvinnor-ar-fria-att-gora-vad-de-vill/

En skoldag är till ända för Hamad, 12, (med ryggen mot kameran) som har börjat sjunde klass i en internationell skola i Stockholm. Enass Alshahwan bor med sin yngste son i Stockholm. Övriga familjen finns i Saudiarabien. ”Med diplomatyrket följer ett splittrat familjeliv”, säger Enass Alshahwan.
Foto: Thomas Karlsson
VÄRLDEN

”Saudiska kvinnor är fria att göra vad de vill”

Enass Alshahwan är Saudiarabiens ambassadör i Stockholm. Hon träffade DN:s Erik Ohlsson och Thomas Karlsson och pratade om mordet på Jamal Khashoggi, de saudiska kvinnornas nyvunna frihet och utförsåkning i Hammarbybacken. Men de hårda straff som kungariket delat ut till kritiska twittrare vill hon inte tala om.

Sköldungagatan är en av Stockholms mer anonyma adresser, en gatstump i Lärkstaden på Östermalm mellan den hårt trafikerade Valhallavägen och Engelbrektskyrkan.

Här har Saudiarabien sin Sverigeambassad i en trevånings stadsvilla, eller ”townhouse” som det heter i mäklarannonserna. Tvärs över gatan ligger det diskret exklusiva hotellet Ett Hem där en övernattning kan kosta 17 000 kronor.

Ambassadör Enass Alshahwan tar emot i sitt arbetsrum på andra våningen. Hon är klädd i benvit kavaj och marinblå långbyxor. En rökfärgad sjal täcker håret.

Ambassadören visar oss till en soffgrupp och bjuder på en saudisk variant av eftermiddagsfika: kaffe ur pyttesmå koppar, smaksatt med saffran och kardemumma. Dadlar till det.

”Att vara muslim innebär att visa respekt för andra och att sträva efter tolerans och samexistens” säger Enass Alshahwan. Hon har inga problem med att utöva sin religion i Sverige, säger hon.
Foto: Thomas Karlsson

Hon vill prata om det nya Saudiarabien.

– Mitt land genomgår en oerhört snabb och dynamisk förändring. Jag har en känsla av att omvärlden inte riktigt hänger med. Då kan det uppstå missförstånd.

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om Saudiarabien?

– Många svenskar tror att landet är en enda stor öken. I själva verket har Saudiarabien en varierad natur: det finns berg som är snötäckta, korallrev, skogar...

Men okunskapen om Saudiarabiens geografi är en harmlös sak, låter ambassadören förstå. Den bristande kunskapen om kvinnornas situation är värre.

– Många verkar tro att kvinnorna i Saudiarabien lever som andra klassens medborgare. Men inget kan vara felaktigare. Hos oss kan kvinnor göra vad de vill, utropar Enass Alshahwan.

Mäktiga män bakom ryggen. Precis som på svenska ambassader hänger porträtt av statsöverhuvudena på Saudiarabiens ambassad: kronprins Mohammed bin Salman, kungarikets grundare Ibn Saud och kung Salman.
Foto: Thomas Karlsson

Hon skulle kunna tolkas som ett levande bevis på den saudiska kvinnans frigörelse. Visserligen är väggen bakom hennes skrivbord dominerad av porträtt på manliga makthavare. Till vänster hänger den 37-årige kronprinsen Mohammed bin Salman, mannen som är kungarikets verklige härskare. I mitten Ibn Saud, som grundade Saudiarabien för precis 90 år sedan. Och till höger kung Salman, landets årbräckte monark, pappa till kronprinsen.

I det ”gamla” Saudiarabien med sin närmast medeltida kvinnosyn hade Enass Alshahwan aldrig kunnat bli ambassadör. Men tiderna förändras. Under de senaste fem sex åren har kronprinsen Mohammed bin Salman minskat de hårdföra imamernas inflytande i Saudiarabien. Det moralisk-religiösa kvinnoförtrycket har minskat.

För snart ett och ett halvt år sedan utnämndes den 42-åriga trebarnsmamman till sitt lands högsta representant i Sverige, en av blott tre kvinnliga saudiska ambassadörer.

Till skillnad från sina kvinnliga kolleger – de finns på ambassaderna i Oslo respektive Washington DC – är Enass Alshahwan en diplomatisk tjänsteman som gått den gängse befordringsvägen. Efter en tid på utrikesdepartementet i Riyad och tjänstgöring i Canberra i Australien hamnade hon i Sverige.

Spel som avkoppling efter skol- och arbetsdag. Annars ser mor och son fram emot skidsäsongen. ”Hoppas det blir mycket snö i Stockholm” säger Enass Alshahwan.
Foto: Thomas Karlsson

Maken och de två äldsta barnen är kvar i Saudiarabien, medan den yngste går i skolan i Stockholm.

– Alla varnade oss för den svenska vintern, att det skulle vara så mörkt och kallt. Men vi har klarat oss fint, konstaterar Enass Alshahwan och berättar att hon skaffat sig ett nytt fritidsintresse: utförsåkning.

– Ja, vi åkte regelbundet i Hammarbybacken (i södra Stockholm) den senaste vintern. Vi har tagit lektioner. Skidor är svårt men väldigt roligt, konstaterar ambassadören.

Det är inte bara inom diplomatin som saudiska kvinnor tagit större plats. Inom i stort sett alla yrkeskategorier, från lokförare till discjockeys, blir det allt vanligare med kvinnor.

Ett viktigt steg togs den 24 juni 2018. Då avskaffades det arkaiska förbudet för kvinnor att köra bil. Året efter slopades stora delar av den saudiske mannens bestämmanderätt över mödrar, makar, systrar, det som kallas förmyndarskap.

– Nu kan en kvinna i Saudiarabien vara självständig i ekonomiskt hänseende. Hon kan röra sig fritt, resa utomlands, ansöka om utbildningar och skaffa jobb utan att behöva be mannen om lov, säger Enass Alshahwan.

I dag är det lugnt hemma hos ambassdören i Djursholm, men Enass Alshahwan försöker regelbundet planera in möten med svenskar från olika håll och kanter. ”Jag vill verkligen lära känna landet på djupet”, säger hon.
Foto: Thomas Karlsson

Hon utstrålar energi och skrattar mycket. Det är lätt att ryckas med i hennes entusiasm över den saudiska samhällsomvandlingen.

Men det finns elefanter i ambassadens smakfullt möblerade mötesrum. Obekväma, rentav chockerande, händelser som angår Saudiarabien och som landets representant måste förhålla sig till.

Tyngst väger fallet Jamal Khashoggi. Den 59-årige saudiske journalisten Khashoggi gick den 2 oktober 2018 in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och syntes sedan aldrig mer till. Han blev mördad och styckad. Khashoggis kvarlevor eldades sannolikt upp i en stor ugn i den saudiske konsulns trädgård.

Inledningsvis hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet levande. Sedan ändrades berättelsen till att journalisten mördats, men att brottet utförts utan att högre ort – läs: det styrande kungahuset – känt till saken.

Bild 1 av 5
Foto: Lefteris Pitarakis/AP
Bild 2 av 5
Foto: TRT World/AP
Bild 3 av 5
Foto: Lefteris Pitarakis/AP
Bild 4 av 5
Foto: Petros Giannakouris/AP
Bild 5 av 5
Foto: Briarcliff Entertainment/Courtesy Everett Collection

Khashoggi, som skrev kolumner i Washington Post, hade riktat hård kritik mot det saudiska hovet i allmänhet och kronprins Mohammed bin Salman i synnerhet.

När jag berättar för min omgivning att jag ska intervjua Saudiarabiens ambassadör blir motfrågan, med en nyfiket förfärad underton:

– Inte på ambassaden, väl?

Kombinationen ”ambassad” och ”Saudiarabien” kopplar gemene man ihop med mordet på Khashoggi och dess spektakulära och bestialiska detaljer.

Hur hans fästmö förgäves väntade på honom utanför konsulatet. Hur ett saudiskt mordkommando flögs tur och retur till Istanbul i jetplan med diplomatstatus. I teamet fanns bland annat en obducent utrustad med bensåg.

Hatice Cengiz, en turkisk arabist och forskare, var Khashoggis trolovade. ”Jag kommer alltid att söka rättvisa för Jamal”, sade hon när DN mötte henne för en intervju i maj 2019.
Foto: Allis Nettréus

Vad tycker Saudiarabien om fallet Khashoggi i dag? frågar jag Enass Alshahwan.

– Mordet på Jamal Khashoggi var ett avskyvärt brott. Den saudiska staten har vidtagit alla tänkbara åtgärder för att hindra att något liknande sker i framtiden, svarar hon.

Ur det officiella Saudiarabiens synvinkel är saken utagerad. Landets riksåklagare har utrett mordfallet. År 2020 dömdes åtta personer till mellan sju och tjugo års fängelse för inblandning i mordet. Namnen på de dömda har hemlighållits.

Men omvärlden har kritiserat den saudiska hanteringen av fallet. Det turkiska rättsväsendet drev länge en process för att få 26 misstänkta saudier utlämnade till Turkiet för en rättegång. Men i våras avslutades den turkiska utredningen.

Det är uppenbart att mordet på Jamal Khashoggi har skadat Saudiarabiens anseende. Hur hanterar du det personligen?

– Min roll som ambassadör är att förmedla en positiv bild av Saudiarabien. Nu är det dags att se framåt, att fokusera på framtiden och på de framsteg som görs. Det händer så mycket som omvärlden behöver veta mer om.

Den 28 juni förra året lämnade Enass Alshahwan över sina kreditivbrev (fullmakt att representera sitt land som ambassadör) till vår kung Carl XVI Gustaf.
Foto: Thomas Karlsson

Och så börjar ambassadören berätta om Vision 2030, den ambitiösa reformplan som kronprins Mohammed bin Salman lanserade redan 2016, med sikte på att minska Saudiarabiens enorma oljeberoende.

Därför har framtidsplanen en mycket framsynt ”grön” prägel. Bland annat ska tio miljarder träd planteras i Saudiarabien och det investeras stora summor i solenergiprojekt och vindkraftparker. Målet är att exportera förnybar energi.

År 2030 ska 50 procent av Saudiarabiens exportintäkter komma från andra håll än olja och gas, är det meningen. I dag svarar oljan för drygt 80 procent av statens exportinkomster.

En miljon saudier ska arbeta inom turistindustrin år 2030

Ytterligare en viktig del av Vision 2030 är att få ut fler saudiska kvinnor i yrkeslivet.

– Målsättningen har varit att fördubbla andelen kvinnor som är i förvärvsarbete, från 17 till 34 procent. Det har vi redan uppnått, säger ambassadören.

– Dessutom strävar Saudiarabien efter att bli ett av världens ledande turistländer. En miljon saudier ska arbeta inom turistindustrin år 2030.

En del i planen att omvandla Saudiarabien till ett turistmål är att förknippa landet med den globala nöjesindustrin. Därav de spektakulära satsningarna inom framför allt sportens värld som Saudiarabien genomfört det senaste året.

Ligalaget Newcastle ägs av Saudiarabien genom landets investeringsfond – en mångmiljardaffär. Klubbens fans håller upp en banderoll med svenske Alexander Isak, en stjärnspelare som kunnat värvas tack vare de saudiska pengarna.
Foto: Richard Lee/Shutterstock

I oktober förra året köpte Saudiarabiens statliga investeringsfond Public investment fund (PIF) det brittiska ligalaget Newcastle. Prislappen motsvarar 3,7 miljarder svenska kronor. Sedan dess har klubben satsat 1,5 miljarder kronor på nya spelare.

Newcastles mest omtalade nytillskott är den svenska stjärnan Alexander Isak som i augusti i år värvades från spanska Real Sociedad för 750 miljoner kronor.

I golfvärlden har Saudiarabien gjort en än mer penningstinn satsning. Några av världens bästa spelare, däribland svensken Henrik Stenson, köptes nyligen över till en nystartad global golfturnering som döpts till LIV. Årets serie består av åtta deltävlingar med en sammanlagd prissumma på 255 miljoner dollar (2,7 miljarder kronor).

Henrik Stenson blev en vinnare direkt i sin debuttävling på den kritiserade LIV-touren i golf, som finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF.
Foto: Seth Wenig/AP

Till saken hör att Saudiarabien gynnats både ekonomiskt och politiskt av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det är inget som ambassadören tar upp, men uppenbart för var och en som följer med i utrikespolitiken.

Under sin kampanj inför presidentvalet år 2020 var USA:s nuvarande president Joe Biden mycket fördömande mot den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Biden såg mordet på Jamal Khashoggi som ett skäl att isolera Saudiarabien.

Men efter den ryska invasionen av Ukraina i februari i år, med efterföljande sanktioner, krig om energin och kraftigt höjda oljepriser, har Biden fått ta skeden i vacker hand.

När den amerikanske presidenten besökte Saudiarabien i somras var det uppenbart att han försökte hamna på god fot med kronprinsen. Med syftet att få Saudiarabien att öka sin oljeproduktion och därmed förhoppningsvis kunna pressa ned bensinpriset och bekämpa den grasserande inflationen i västvärlden.

Omstritt möte. USA:s president Joe Biden (t v) i samtal med Saudiarabiens ledare Mohammed bin Salman i juli i år. Stigande bränslepriser har tvingat Biden att omvärdera sitt tidigare avståndstagande från det oljestinna Saudiarabien.
Foto: UPI/Alamy

Under tiden har oljepriset rakat i höjden. Den statsägda saudiska oljejätten Aramco redovisar rekordvinster. Det senaste kvartalsresultatet visade en vinst på 48,4 miljarder dollar eller över 500 miljarder kronor. Det finns med andra ord mycket gott om pengar att pumpa in i diverse storskaliga pr-satsningar.

Men än så länge har penningrullningen skapat mer klander än beundran. Det talas om ”sportswashing” – att Saudiarabien utnyttjar sportens stjärnglans för att framstå i bättre dager. De stjärnor som sätter sig i den saudiska guldstolen får kritik. Alla som rapporterar om sportsatsningarna tar samtidigt upp Saudiarabiens solkiga rykte när det gäller mänskliga rättigheter.

Om kritikerna bara satte sig in i vad det handlar om är jag säker på att de skulle ändra åsikt

Hur känns det att satsa alla dessa miljarder och ändå mest inkassera kritik?

– Det du nämner är ju bara några av de program och initiativ som vi genomför. Och vi är väldigt fokuserade på vad vi vill göra. Dels ska Saudiarabien bli en mer attraktiv turistdestination, dels vill vi öka livskvaliteten för våra medborgare. Om kritikerna bara satte sig in i vad det handlar om är jag säker på att de skulle ändra åsikt, svarar Enass Alshahwan.

– Jag uppmanar de svenskar som är nyfikna på och intresserade av Saudiarabien: res dit och skaffa er en egen uppfattning om landet! Under det senaste året har över 7 000 svenskar besökt oss. Det går bra att skaffa turistvisum via webben. Ni är välkomna.

Al-Ula i nordvästra Saudiarabien är platsen för en forntida stad som finns på FN:s lista över världsarv. ”Ett måste att besöka om ni reser till Saudiarabien”, säger ambassadören.
Foto: Thomas Karlsson

Men går det att bortse från nyheterna om extremt hårda straff för saudiska medborgare som twittrat något om kungahuset, eller uttryckt sitt stöd för inhemska regimkritiker? frågar jag ambassadören.

Ett lika aktuellt som häpnadsväckande fall – det finns fler – är fängelsedomen mot Salma al-Shebab. Den 34-åriga tvåbarnsmamman, som studerade medicin vid universitetet i Leeds i England, greps i början av januari 2021 när hon tillfälligt besökte Saudiarabien.

På sitt Twitterkonto hade hon uppmanat Saudiarabien att frige fängslade aktivister och genomföra politiska reformer. Nu anklagades hon för att ”ha orsakat allmän oro och destabiliserat allmän och nationell säkerhet”. I mitten av augusti föll domen: 34 års fängelse och 34 års reseförbud efter frigivning.

Vi har lagar och regler som domstolarna håller sig till och som de misstänkta döms efter

Men Enass Alshahwan säger att hon inte känner till rättssaken mot Salma al-Shebab.

– Jag kan inte kommentera individuella fall eftersom jag inte har information. Rent allmänt kan jag säga att Saudiarabien respekterar mänskliga rättigheter och hedrar internationella avtal. Vårt rättsväsende är oberoende, precis som i Sverige och andra länder. Vi har lagar och regler som domstolarna håller sig till och som de misstänkta döms efter.

Sitter det kvinnliga aktivister fängslade i Saudiarabien?

– Naturligtvis inte, svarar ambassadören.

Stilla promenad nära residenset i Djursholm norr om Stockholm. ”I somras var vi i Sverige hela familjen, men nu är vi spridda över världen”, säger Enass Alshahwan.
Foto: Thomas Karlsson

Saudiarabien är inte vilken muslimsk nation som helst, utan en religiös maktfaktor. Inom landets gränser finns islams två heligaste platser, Mecka och Medina. I Mecka föddes profeten Muhammed och i Medina ligger hans grav.

Det är varje rättrogen muslims plikt att någon gång i sitt liv vallfärda till Mecka och Medina under ramadanmånaden, en tradition som går under namnet hajj. Det går också att vallfärda andra tider på året, då kallas pilgrimsfärden umrah.

– Saudiarabien är arabvärldens och den muslimska världens hjärta. Muslimer från hela världen vallfärdar dit för att utföra sin religiösa plikt. Det gör mig väldigt stolt över att representera Saudiarabien, men det är ju också ett stort ansvar, säger Enass Alshahwan.

Jag ser vår roll som budbärare för den sanna formen av islam

Ledande företrädare för Sveriges just nu näst största parti, Sverigedemokraterna, har kallat islam för ”en avskyvärd religion” och muslimer för ”vårt största utländska hot”. Hur ser du på det?

– Jag kan naturligtvis inte förstå att man säger något sådant, det grundar sig i missuppfattningar. Såvitt jag vet är omkring 8 procent av Sveriges invånare muslimer. De är en del av det svenska samhället, och det är de som ska bemöta politiska partiers utspel.

– Med det sagt har Saudiarabien tagit en rad initiativ för att främja dialog mellan olika kulturer och religioner, främst i samarbete med FN. Jag ser vår roll som budbärare för den sanna formen av islam, som handlar om tolerans och samexistens.

Information, dialog och aktiv medverkan i samhällslivet av Sveriges muslimer. Det är Enass Alshahwans recept för att bemöta den motvilja mot islam och muslimer som bland andra ledande SD-politiker visat prov på.
Foto: Thomas Karlsson

Vilket inflytande har Saudiarabien över Sveriges muslimer? Landet har under årtionden finansierat moskéer över hela världen: i Malis öknar, i Kosovos berg, i Indonesiens regnskogsområden. Men också i Sverige.

Enligt en kartläggning som tidningen Dagens ETC gjorde år 2017 hade Saudiarabien vid den tiden bekostat var fjärde svensk moské. Även religiösa friskolor har fått saudiska bidrag.

Men enligt ambassadören sker just nu inga pengaöverföringar från Saudiarabien till svenska moskébyggen.

– Under min tid i Sverige har det inte förekommit. Inte för att det är något fel med att ge bidrag, men systemet har gjorts om, och det gäller alla länder. Bidragen (från Saudiarabien) ska godkännas av värdlandets regering, det sker genom organisationen som söker ekonomiskt stöd.

Hur är det då om jag skulle vilja starta en kristen församling i Saudiarabien, och samla pengar för att bygga en kyrka?

Ambassadören ser perplex ut.

– Men varför skulle du göra det? Medborgarna i Saudiarabien är till 100 procent muslimer. Skulle du försöka få saudier att konvertera till kristendom? Så går det inte till.

Så det är inte möjligt?

– Nej, säger Enass Alshahwan.

Läs mer: Saudiske kronprinsen planerar världens största byggnad

Ämnen i artikeln

Saudiarabien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 12
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 12
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 12
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 12
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 12
Foto: Allis Nettréus
Bild 6 av 12
Foto: Thomas Karlsson
Bild 7 av 12
Foto: Richard Lee/Shutterstock
Bild 8 av 12
Foto: Seth Wenig/AP
Bild 9 av 12
Foto: UPI/Alamy
Bild 10 av 12
Foto: Thomas Karlsson
Bild 11 av 12
Foto: Thomas Karlsson
Bild 12 av 12
Foto: Thomas Karlsson