Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/schweiz-rostade-ja-till-samkonade-aktenskap/

VÄRLDEN

Schweiz röstade ja till samkönade äktenskap

Affischer för lagförslaget ”Äktenskap för alla” i schweiziska Lausanne.
Affischer för lagförslaget ”Äktenskap för alla” i schweiziska Lausanne. Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Efter flera års debatt kan snart kyrkklockorna ljuda för homosexuella par i Schweiz. Men en klar marginal röstade alplandet på söndagen för att tillåta samkönade äktenskap.

Ja-sidan segrade med 64 procent av rösterna i söndagens folkomröstning om regeringens förslag ”Äktenskap för alla” – som också samlade majoritetsstöd i alla landets 26 kantoner.

Efter flera års debatt godkände det schweiziska parlamentet i slutet av 2020 lagen. Men eftersom det högerpopulistiska partiet Schweiziska folkpartiet (SVP) samlade över 50 000 signaturer mot beslutet gick förslaget till folkomröstning. Även vissa kyrkliga församlingar har varit motståndare till lagen.

Civila partnerskap har varit tillåtna för homosexuella i landet sedan 2007. Äktenskap ger däremot paren andra rättigheter när det gäller att adoptera barn och när en av parterna ska ansöka om medborgarskap.

Söndagens valresultat innebär också att lesbiska par får tillgång till spermadonation på kliniker.

Globalt är äktenskap för homosexuella tillåtet i 29 länder. Schweiz blir nu ett av de sista i Västeuropa som säger ja i frågan.

– Det finns en självbild att vi i Europa är i framkant. Men det finns mycket kvar att jobba med. EU-kommissionen har släppt en strategi som är vägledande och ger stöd, men det krävs mycket mer av varje land. Det blir extra tydligt när det som med detta fall i Schweiz har gått sju år från att man först började diskutera frågan, sade Deidre Palacios, förbundsordförande för svenska RFSL, till DN tidigare i veckan.

Ämnen i artikeln

Schweiz
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt