Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 06:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/se-varldens-storsta-stridsfartyg-anlopa-oslo/

VÄRLDEN

Världens största krigsfartyg har anlänt till Oslo

Videon är 1 min 1 sek lång. Världens största stridsfartyg USS Gerald R. Ford anlöper Oslo hamn.

Det amerikanska örlogsfartyget USS Gerald R. Ford har tagit sig in i Oslofjorden. Som världens största krigsfartyg har det en besättning på 4 500 personer och kostade 13,3 miljarder dollar att bygga.

Rysslands ambassad i Norge har kallat besöket ”en provokation”.

Se resan i spelaren ovan.

Resan till Oslo är den första operativa resan som USS Gerald R. Ford gör. I samband med besöket i Natolandet Norge genomförs flera militärövningar i samarbete med norska armén, marinen, flygvapnet och försvarsmaktens specialstyrkor.

333 meter långt och 78 meter brett är fartyget det största örlogsfartyget i världen. Fartygets propellrar väger 30 ton vardera och ombord finns bland annat tandläkare, två kärnreaktorer och ett Starbucks-kafé.

Den ryska ambassaden har protesterat och kallat det amerikanska fartygets besök ”en provokation” och ”ologiskt och skadligt”, skriver norska VG.

Det amerikanska hangarfartyget USS Gerald R. Ford utanför Oslo.
Foto: Javad Parsa/AFP

USS Gerald R. Ford lägger till längst in i Oslofjorden, men går inte in i stadens hamn. Under resan in i fjorden fick privatbåtar hålla 500 meters avstånd och allmänheten får inte komma inom 1 000 meter från ankringsplatsen. Det kommer också råda flygförbud över den inre delen av Oslofjorden till och med 30 maj, meddelar norsk polis.

Både norska och amerikanska tjänstemän räknar med att SS Gerald R. Ford och dess besättning kommer att prägla Oslo de kommande dagarna. USA:s ambassadör i Norge sade tidigare i veckan att det kan bli trångt och lite stökigt på krogarna i den norska huvudstaden, skriver VG.

– Jag är lite bekymrad för det. Jag tror att det blir närmare 5 000 sjömän om du räknar in de andra fartyg som är med, sade ambassadör Marc Nathanson till NTB.

Fakta.Kärnreaktorer, flyghangar och kafé ombord

● Hangarfartyget USS Gerald R. Ford döptes 2013 och kostade då 13,3 miljarder dollar – motsvarande ungefär 142 miljarder svenska kronor.

● Fartyget är 333 meter långt och 78 meter brett. Det har fyra propellrar som är 6,4 meter i diameter och väger 30 ton vardera. Fartyget kan åka i över 30 knop och besättningen består av 4 500 personer.

● Ombord finns en hangar som rymmer över 75 flygplan och 11 ammunitionshissar.

● Fartyget är också utrustat med två kärnreaktorer som försörjer det med el och en sopförbränningsanläggning.

● Besättningen har egen frisör, tandläkare, vårdcentral, butiker och ett Starbucks-kafé.

Källa: VG