Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/sida-satsar-30-miljoner-pa-att-stoppa-miljokatastrof/

VÄRLDEN

Sida satsar 30 miljoner på att stoppa miljökatastrof

SFO Safer.
SFO Safer. Foto: AFP

Det svenska biståndsorganet Sida satsar nu 30 miljoner kronor för att förebygga en oljekatastrof utanför Jemens kust. Fartyget SFO Safer riskerar att springa läck och därmed orsaka en av historiens största miljökatastrofer.

Tankern FSO Safer ligger i dag i Röda havet sju kilometer utanför staden Al Hudaydah i västra Jemen och har inte underhållits sedan Jemenkonflikten inleddes 2015. Den tidigare oljetankern är sedan 1987 ombyggd till ett oljelager utan möjlighet att ta sig fram på egen hand och är till skillnad från dagens fartyg inte utrustad med dubbla skrov.

Fartyget föll i houtirebellernas händer i mars 2015 när rebellerna intog kuststräckan.

Risken för ett läckage eller en explosion till följd av gaser anses som mycket stor. Det skrev forskare från Stanforduniversitetet, Harvarduniversitetet och UC Berkeley i en rapport i tidskriften Nature Sustainability från 2021.

Lasten ombord på det rostande fartyget är omfattande, 1,14 miljoner fat, som om den skulle läcka ut riskerar att drabba närmare tio miljoner människor i Jemen. Två miljoner som alla är beroende av färskvatten från avsaltningsanläggningar längs kusten.

Enligt rapporten skulle bristen på olja innebära att ytterligare åtta miljoner jemeniter skulle bli utan vatten då de inte längre kan skaffa bränsle till sina vattenpumpar då flera hamnar i Jemen kan tvingas stänga och därmed stoppa en stor del av införseln av ny olja till landet.

Dessutom riskerar mellan sex och åtta miljoner människor att bli utan mat.

Oljan skulle också få en förödande inverkan på fisket i området och enligt forskarna skulle allt fiske längs Jemens kust upphöra inom tre veckor då fisken skulle dö av utsläppet och korallreven sannolikt få mycket stora skador.

Under en givarkonferens i veckan gick det svenska biståndsorganet Sida in med 30 miljoner kronor till FN för att förebygga katastrofen. Sammanlagt fick FN löften om motsvarande 330 miljoner kronor från en rad internationella givare och med tidigare donationer har FN nu omkring 400 miljoner kronor, skriver nyhetsbyrån Xinhua.

Den totala budgeten för att kunna flytta oljan från fartyget till säkert förvar beräknas av FN till motsvarande drygt 800 miljoner kronor. Om oljan skulle läcka ut beräknas en sanering kosta omkring 200 miljarder kronor.

Också Finland har gått in med pengar, motsvarande 10 miljoner kronor, till projektet.

Fartyget är redan skadat av bristen på underhåll och i maj 2020 kom vatten in i maskinrummet och FSO Safers brandsläckningssystem har slagits ut.

Mängden olja ombord på FSO Safer är fyra gånger så stor som den som läckte ut från Exxon Valdez utanför Alaskas kust i mars 1989 i vad som blev den värsta naturkatastrofen orsakad av en oljetanker dittills.

Läs mer:

FN: Enormt oljeutsläpp nära förestående

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt