Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/siv-jensen-avgar-som-partiledare-for-fremskrittspartiet/

Världen

Siv Jensen avgår som partiledare för Fremskrittspartiet

Foto: Fredrik Varfjell

Högerpopulistiska Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen avgår.

Beskedet kommer ett år efter att hon valde att dra sitt parti ur det norska regeringssamarbetet.

– Det är ett bra beslut både för mig och partiet, säger hon på en presskonferens.

I valet 2017 fick de fyra borgerliga partierna i Norge totalt 88 av 169 mandat i Stortinget. Efter valet bildade statsminister och Høyreledaren Erna Solberg regering tillsammans med liberala Venstre och högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Kristelig Folkeparti tog plats i den borgerliga alliansregeringen 2019.

Men efter att ha tappat en stor del av sina väljare och en rad kontroverser och med regeringskollegorna valde Siv Jensen att dra sitt parti ur regeringen och i opposition i januari 2020. Hon hade då varit Norges finansminister sen 2013.

Droppen som fick bägaren att rinna över var när regeringen beslutade att hämta hem en kvinna och hennes sjuka barn från Syrien till Norge. Kvinnan ska ha haft misstänkta kopplingar till terrorism.

Nu väljer Jensen att också lämna partiledarposten.

– Jag har i dag meddelat valberedningen att jag inte vill bli omvald till Stortinget. Sedan har jag också informerat partiets valkommitté att detta naturligtvis innebär att partiet måste välja en ny ledare vid landsmötet i maj, sa Jensen under en presskonferens på Stortinget rapporterar NRK.

– Det har inte varit ett lätt val men det är ett bra beslut för både mig och partiet.

Hon lyfter fram Sylvi Listhaug som hennes efterföljare och Ketil Solvik-Olsen som ersättare.

– Det finns två framstående politiker som vågar tänka nytt, vara tydliga, ta debatterna och utmana de etablerade sanningarna, sa Jensen.

Listhaug väckte stor uppmärksamhet i Sverige när hon strax före det norska valet besökte Rinkeby i nordvästra Stockholm. Besöket kritiserades för att vara ett populistiskt och främlingsfientligt utspel i en valrörelse snarare än en genuin ansträngning för att veta mer om hur Sverige hanterat ett större antal asylsökande än vad Norge tagit emot.

Läs mer:

Statsvetare: Siv Jensen hoppade av för att slippa avgå

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt