Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/skottlossningen-paminde-oss-om-inbordeskriget/

VÄRLDEN

”Skottlossningen påminde oss om inbördeskriget”

Civila söker skydd under sammandrabbningarna i Beiruts förort Tayouneh på torsdagen.
Foto: APAImages/Shutterstock

Män med som skjuter med automatvapen på gatorna, ljudet av explosioner och livrädda skolbarn som gömmer sig i klassrummen. De senaste dagarnas scener från Libanons huvudstad Beirut påminner om ett inbördeskrig.

Nana Abla, 44, hörde skottlossningen från sitt hus som ligger flera kvarter från oroligheterna som inträffade på torsdagen.

När DN når henne via telefon på fredagen är hon fortfarande skakad och förvirrad. Orden fastnar i halsen.

– Skottlossningen påminde oss om inbördeskriget (som pågick mellan 1975 och 1990, DN:s anm.). Det är samma bilder och ljud nu som våra föräldrar pratade om då.

Sju personer dödades i torsdagens våldsamheter. De begravdes på fredagen. Några av de döda är släktingar till Nana Abla.

– Det är en djup sorg. Inga ord är tillräckliga att beskriva den tragiska situation som vi befinner oss i just nu.

Manoel Matar, 24, tillhör den kristna majoriteten som bor i östra Beirut. Han säger att shiamuslimiska anhöriga till miliserna inom Hizbollah och Amalrörelsen provocerade invånarna i stadsdelen ​Ain al-Remmaneh, där våldet utbröt i går.

Han är ändå nöjd med att Hizbollahs beväpnade anhängare kunde stoppas – även om konfrontationen blev våldsam. En av Manoel Matars gamla skolkamrater sköts i ryggen under oroligheterna. Han opererades och ska vara utom fara.

– Vår generation vill förstås inte uppleva ett nytt inbördeskrig. Ingen vill tvingas att hålla sig inomhus för att undvika krypskyttar eller behöva springa till skyddsrummen varje dag, säger Manoel Matar.

Manoel Matar.
Foto: Privat

Läs mer:

Flera döda när protester i Libanon urartade i skottlossning

Hela Libanon drabbat av strömavbrott: ”Alla vill fly landet”