Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/skyhoga-elrakningar-for-krisdrabbade-texasbor/

Världen

Skyhöga elräkningar för krisdrabbade Texasbor

Bild 1 av 2 Människor i Huston köar för att fylla sina gasbehållare.
Foto: David J. Phillip/AP
Bild 2 av 2 Bilar i kö för att få vatten utdelat. Även här i Huston.
Foto: Justin Sullivan/AFP

60.000 Texasbor saknar fortfarande ström efter veckans dödliga kyla som fick delstatens energisystem att klappa ihop.

Nu väntar elräkningar på motsvarande tiotusentals kronor för många redan hårt drabbade invånare.

– Alla mina besparingar är borta, säger 63-årige veteranen Scott Willoughby till New York Times.

Fem miljoner Texasbor har i veckan varit utan ström, vilket orsakat en humanitär katastrof i delstaten med minusgrader inomhus, vattenbrist och tomma butikshyllor. Många har också dött av kylslag eller kolmonoxidförgiftning när man försökt värma sina hem med gasspisar eller bilar som körts på tomgång.

För de som trots kaoset lyckats hålla i gång kylskåp och lampor har veckan avslutats med chockerande höga elräkningar. 63-årige Scott Willoughbys räkning har landat på 70 gånger mer än vanligt – 16.752 dollar, motsvarande 138.000 kronor.

– Alla mina besparingar är borta. Det finns inget jag kan göra åt saken, men det har knäckt mig, säger Dallasbon till New York Times.

DeAndré Upshaw, även han boende i USA:s tredje största stad, har fått en elräkning på 7.000 dollar, motsvarande 57.000 kronor. I vanliga fall brukar räkningen så här års landa på 80 dollar, drygt 660 kronor.

Hans elbolag är ett av 220 stycken i delstaten som Texasborna kan välja mellan i ett system som beskrivs som helt och hållet marknadsdrivet. Många av elkonsumenterna betalar också för ett rörligt pris som höjs i takt med ökad efterfrågan.

Texas guvenör Greg Abbott under en presskonferens tidigare i veckan.
Texas guvenör Greg Abbott under en presskonferens tidigare i veckan. Foto: Bob Daemmrich/TT

Men att priserna skulle skena på det här sättet var nog få förberedda på och när den mest akuta krisen väl har lagt sig väntar en ekonomisk sådan för både privatpersoner och företag. Texas guvernör Greg Abbott, som tidigare i veckan felaktigt skyllt krisen på vindkraftverk som slutat fungera i kylan, har kallat till krismöte.

– Det är oacceptabelt att Texabor som lidit sig igenom dagar av iskyla utan el och värme nu ska drabbas av skyhöga elräkningar, säger han i ett uttalande, enligt CNN.

William Hogan, arkitekten bakom delstatens energisystem, menar dock att de höga kostnaderna speglar en marknad som fungerar som den ska. När stora delar av produktionskraften klappade ihop i veckan riskerade hela systemet en total kollaps – och därför steg priserna.

– Ju närmare minsta möjliga kraft, desto högre kostnader – precis som det ska vara, säger Hogan.

Men energikonsulten Robert McCullough säger till New York Times att en avreglerad elmarknad med litet konsumentskydd riskerar att få förödande konsekvenser för både företagare och privatpersoner. När delstaten Kalifornien drabbades av energikris i början på 2000-talet ledde det även då till skyhöga kostnader och en våg av konkurser.

– Vi kommer se samma sak igen, säger han.

Läs mer:

Joe Biden förklarar nödläge i Texas efter dödliga kylan

Varningarna viftades bort – Texas energisystem klarar inte kylan

Ämnen i artikeln

Texas
USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt