Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.
Fem miljoner Texasbor har i veckan varit utan ström, vilket orsakat en humanitär katastrof i delstaten med minusgrader inomhus, vattenbrist och tomma butikshyllor. Många har också dött av kylslag eller kolmonoxidförgiftning när man försökt värma sina hem med gasspisar eller bilar som körts på tomgång.
För de som trots kaoset lyckats hålla i gång kylskåp och lampor har veckan avslutats med chockerande höga elräkningar. 63-årige Scott Willoughbys räkning har landat på 70 gånger mer än vanligt – 16.752 dollar, motsvarande 138.000 kronor.
– Alla mina besparingar är borta. Det finns inget jag kan göra åt saken, men det har knäckt mig, säger Dallasbon till New York Times.
DeAndré Upshaw, även han boende i USA:s tredje största stad, har fått en elräkning på 7.000 dollar, motsvarande 57.000 kronor. I vanliga fall brukar räkningen så här års landa på 80 dollar, drygt 660 kronor.
Hans elbolag är ett av 220 stycken i delstaten som Texasborna kan välja mellan i ett system som beskrivs som helt och hållet marknadsdrivet. Många av elkonsumenterna betalar också för ett rörligt pris som höjs i takt med ökad efterfrågan.
Texas guvenör Greg Abbott under en presskonferens tidigare i veckan.
Foto: Bob Daemmrich/TT
– Det är oacceptabelt att Texabor som lidit sig igenom dagar av iskyla utan el och värme nu ska drabbas av skyhöga elräkningar, säger han i ett uttalande, enligt CNN.
William Hogan, arkitekten bakom delstatens energisystem, menar dock att de höga kostnaderna speglar en marknad som fungerar som den ska. När stora delar av produktionskraften klappade ihop i veckan riskerade hela systemet en total kollaps – och därför steg priserna.
– Ju närmare minsta möjliga kraft, desto högre kostnader – precis som det ska vara, säger Hogan.
Men energikonsulten Robert McCullough säger till New York Times att en avreglerad elmarknad med litet konsumentskydd riskerar att få förödande konsekvenser för både företagare och privatpersoner. När delstaten Kalifornien drabbades av energikris i början på 2000-talet ledde det även då till skyhöga kostnader och en våg av konkurser.