Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/slappta-restriktioner-ett-vapen-i-kampen-om-solturisterna/

VÄRLDEN

Släppta restriktioner ett vapen i kampen om solturisterna

Foto: Socrates Baltagiannis/TT

Släppta krav på covidtest och vaccination – det har blivit ett vapen när länder vid Medelhavet tävlar om att kapa åt sig så många turister som möjligt från det rika Nordeuropa.

Till några länder är det redan fritt fram att flyga in, precis som före pandemin.

UD avråder inte längre från turistresor i Europa, och många svenskar sitter just nu och bokar en efterlängtad resa till solen.

De hamnar i en djungel av regler. Hur långt före resan ska man testa sig? Måste det vara pcr-test, eller räcker ett billigare antigentest? Om man är fullvaccinerad, hur länge måste man vänta efteråt för att resa?

Trots Bryssels alla ansträngningar för samordning skiljer bestämmelserna kraftigt mellan EU-länderna, för att inte tala om länderna utanför unionen.

För många länder i Sydeuropa är turismen en extremt viktig näring, exempelvis i Grekland där den står för vart femte jobb och en lika stor del av bnp.

Och förra säsongen gick nästan helt om intet.

Därför ser man nu tecken på en huggsexa där vissa länder går före för att roffa åt sig en större del av inkomsterna från turismen.

Foto: Boris Roessler/TT

Ett vapen i den kampen är färre och mildare krav på dem som reser in.

I förra veckan meddelade Albanien att turister från bland annat EU-länder inte längre behöver visa upp vaccinationsintyg eller intyg på genomgången infektion med covid-19. Och mer uppseendeväckande: inte ens ett negativt covidtest behövs.

Den enda restriktion som finns kvar är att inresande rekommenderas att hålla minst 1,5 meters avstånd på flygplatsen. Det är nog en rekommendation de flesta kan leva med.

I grannlandet Montenegro gäller samma regler sedan i måndags, för de flesta EU-länder men också för turister från andra länder.

Ryssar står för en stor del av gästerna i det lilla Balkanlandet, och vid en konferens i Sankt Petersburg i helgen försäkrade ministern Jakov Milatovic att det är fritt fram att resa:

– Ryska medborgare kan komma till Montenegro precis som före pandemin, utan vare sig visum eller tester.

Han tillade att turister som mot förmodan skulle insjukna i covid under vistelsen kommer att få gratis sjukvård, och att alla erbjuds gratis pcr-test före hemresan.

För små och relativt outvecklade turistländer som Albanien och Montenegro kan de släppta kraven bli en konkurrensfördel, till exempel gentemot det näraliggande Grekland som än så länge kräver pcr-test för inresa.

Ett test med intyg är som bekant inte gratis i Sverige – utan kostar minst 4.000 kronor för en familj på fyra personer. Priserna är liknande i de flesta nordliga länder.

Montenegro – här ön Sveti Stefan – hör till de sydeuropeiska länder som nu välkomnar turister utan krav på covidtest för inresa.
Montenegro – här ön Sveti Stefan – hör till de sydeuropeiska länder som nu välkomnar turister utan krav på covidtest för inresa. Foto: TT

Kroatien, ett annat turistberoende land i regionen, hamnar i ett slags mellanläge. Här räcker det att man testar sig vid ankomst till landet, och sedan väntar högst ett dygn på ett förhoppningsvis negativt resultat. Kroatien accepterar också turister som bara har tagit sin första dos av antingen Pfizer, Moderna eller Sputnik – de slipper testa sig.

Även det stora turistlandet Spanien har gett sig in i spelet, och släppte härom dagen kravet på negativt covidtest för länder som inte betraktas som högriskområden.

Det betyder i nuläget att brittiska turister kan resa till den spanska solen utan annat krav än att fylla i en blankett. Inga tester eller vaccinationsintyg krävs.

Nästan alla EU- och Schengenländer finns dock kvar på högrisklistan för närvarande. Undantag är bland annat Malta, Island och flera nordiska regioner som Åland och det som förr var Västra Finlands län samt det norska fylket Nordland.

Men för alla andra regioner i EU nöjer sig spanjorerna från och med nu med de billiga antigentesterna. Det innebär halva kostnaden för en soltörstande familj jämfört med en resa till exempelvis Grekland eller Italien.

Dessutom kommer flera länder och regioner av allt att döma att försvinna från den spanska högrisklistan under sommaren.

Ämnen i artikeln

Spanien
Montenegro
Albanien
Turism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt