Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 22:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/slovakien-ska-testa-hela-befolkningen-for-covid-19/

Världen

Slovakien ska testa hela befolkningen för covid-19

Slovakiens premiärminister Igor Matovic.
Slovakiens premiärminister Igor Matovic. Foto: Olivier Hoslet/TT

Slovakiens premiärminister tillkännagav på lördagen regeringens plan om att testa alla landets invånare som är 10 år och äldre. Masstestningen är en i raden av nya åtgärder för att få koll på smittspridningen i landet.

Testerna ska tillhandahållas gratis, sade premiärminister Igor Matovic på lördagen. Han specificerade då inte om det kommer vara obligatoriskt för befolkningen att ta testet.

Slovakien har omkring 5,4 miljoner invånare.

– Om vi lyckas med det här kan vi bli en förebild för hela världen, sade Igor Matovic, enligt AFP.

Regeringen har förberett sig i tre veckor för projektet att testa alla över 10 år och uppåt i Slovakien, enligt slovakiska Nový Čas. Tillvägagångssättet ska prövas i specifika områden, med start nästa helg.

Minst 2,8 miljoner personer ska ha testas fram till sista oktober, enligt regeringens plan och resten av befolkningen senast den 6 november. Regeringen ska köpa totalt 13 miljoner pcr-tester, som påvisar pågående covid-infektion, med tre olika företag. Inköpen kommer att kosta motsvarande drygt 540 miljoner svenska kronor, exklusiva moms, enligt Hospodárske noviny.

Slovakiens regering förklarade nationellt nödläge tidigare i oktober, på grund av den växande ökningen av bekräftade fall av covid-19. Tidigare i veckan infördes nya restriktioner i landet.

Gymnasieelever har nu övergått till distansundervisning, alla stora evenemang – inklusive gudstjänster – har förbjudits, gym och badhus har stängt och restauranger får endast servera gäster utomhus.

På lördagen rapporterade det slovakiska hälsodepartementet 2.000 nya bekräftade fall och 11 nya dödsfall i covid-19.

På lördagen hölls en demonstration utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden Bratislava, emot de nya restriktionerna. Omkring 500 personer samlades, trots förbudet mot folksamlingar större än se personer.

Läs mer:

Covid-19: Nu slår andra vågen mot länderna som klarade sig bäst i våras

Andra vågen av corona slår hårt i Europa

Flera länder i Europa inför nya restriktioner när smittan skenar

Sjukvården i Rumänien nära kollaps under pandemins andra våg

Ämnen i artikeln

Slovakien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt