Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/snoovadret-orsakar-fortfarande-kaos-i-madrid/

Världen

Snöovädret orsakar fortfarande kaos i Madrid

En vecka efter snöovädret Filomena röjer arbetare fortfarande bort snö och is i Madrid.
En vecka efter snöovädret Filomena röjer arbetare fortfarande bort snö och is i Madrid. Foto: Marta Fernandez Jara/TT

Snöstormarna kring trettonhelgen, de svåraste sedan 1956, slog knockout på den spanska huvudstaden. En vecka senare förblir stora delar av Madrid inbäddade i snö och is. Temperaturen håller sig ett par grader under noll, framkomligheten är minimal, soporna tornar upp sig och butikshyllorna gapar allt tommare.

Vattenledningar, i och utanför bostäder, har frusit sönder i många kvarter. På sina håll är smält snö det enda vatten som står till buds. Medborgarna rasar mot sina valda ledare, som urskuldar sig med att ingen kunde ha förutsett detta.

Kommunerna norr om Madrid, på bergskedjan Guadarramas sluttningar, har snöröjningsfordon som de lånar ut, men de räcker inte till. Författaren Miguel Murado, som bor i Madridkvarteret Moncloa, säger:

– Vi kommer inte på rätt köl igen förrän det töar. Allt går i snigelfart. Många av de träd som knäcktes av snömassorna ligger fortfarande kvar. Min femårige son är salig, men de vuxna har fått nog.

Militärpolis röjer snö i Madrid, en vecka efter att snöovädret Filomena lamslog staden.
Militärpolis röjer snö i Madrid, en vecka efter att snöovädret Filomena lamslog staden. Foto: TT

Det är fem dagar sedan den senaste snön föll. Men den lyser fortfarande vit på gatorna i Las Rozas, en nordvästlig kommun i stor-Madrid. De som har ärenden utanför hemmet får pulsa i knähög snö. Detta sker mestadels i lågskor, få har några riktiga vinterskor. Varje morgon klockan sju kommer en civilgardespatrull, hämtar kvarterets sjukvårdspersonal och kör dem i jeepar till deras arbetsplatser. Dr Ana Ruíz Casado, chef för den onkologiska kliniken på sjukhuset Puerta de Hierro:

– Jag skäms nästan över att de skall behöva tjäna som våra taxichaufförer, men de är fantastiska, så vänliga och artiga.

Många prisar nu det paramilitära civilgardet som den enda fungerande institutionen i ett komplett kaos. Länge efter den spanska diktaturens slut 1975 tittade spanjorer snett på civilgardets grönklädda män. De var kända för sin brutalitet och sin blinda lojalitet med diktatorn Francisco Franco.

Dr Ruíz Casados far Gaspar berättade en gång för DN om skräcken han upplevt i sin barndom då civilgardet kom till hans by för att leta efter och beslagta gömda livsmedel. Men dagens civilgardister, allt fler av dem kvinnor, är mer betrodda och omtyckta än de andra spanska poliskårerna.

Att spanjorer utanför högern hyllar de grönklädda vore otänkbart till helt nyligen.

– Att det sker är ett uttryck för demokratins seger, säger Dr Ruíz Casado.

Läs mer: Nationellt isdygn väntar i Sverige

Ämnen i artikeln

Snöoväder
Väder
Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt