Stanislav Petrov ville aldrig kalla sig för hjälte. Däremot var han övertygad om att han var den enda officeraren på militärbasen som hade vågat lita på att datorn tog fel när den larmade om ett amerikanskt missilanfall.
Foto: Nikolai Ignatiev/Alamy
Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 8Den unge sovjetofficeraren Stanislav Petrovs passion var matematik och ballistik. Han ville tjäna armén, men också vetenskapen.
Foto: Nikolai Ignatiev/Alamy
Bild 2 av 8Stanislav Petrovs hjältedåd blev känt först på 1990-talet. Han fick flera internationella priser. Av ryska staten fick han aldrig ett enda erkännande.
Foto: Pavel Golovkin/AP
Bild 3 av 8Stanislav Petrov tillsammans med sonen Dmitrij år 1999. Bilden är sällsynt – Petrovs barn har konsekvent valt att undvika all publicitet.
Foto: Juliet Butler/Alamy
Bild 4 av 8År 2013 görs en av de sista intervjuerna med Stanislav Petrov av utländsk press då han besöker Dresden för att ta emot Dresden fredspris.
Foto: Oliver Killig/TT
Bild 5 av 8”En dator löser allt matematiskt. Men människan har, i djupet av sin själ, en känsla för det oförutsägbara. Det var det jag kände. Det var därför jag tillät mig själv att inte lita på systemet”, säger Stanislav Petrov om varför han insåg att det amerikanska missilanfallet var falskt alarm.
Foto: Alamy
Bild 6 av 8Stanislav Petrov i Frjazino utanför Moskva tillsammans med sonen Dmitrij år 1999. Efter att Petrovs fru dog i cancer 1997 blev han tvungen att ta ett jobb som väktare.
Foto: Juliet Butler/Alamy
Bild 7 av 8Stanislav Petrov i sitt hem i Frjazino utanför Moskva, 27 augusti 2015.
Foto: Pavel Golovkin/AP
Bild 8 av 8Denis Mukwege, Sakena Yacoobi, Mitri Raheb och Stanislav Petrov tog alla emot ”The German Media Prize” i Baden-Baden i Tyskland i februari 2012.
Foto: Alamy
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.