Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 06:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/sovjetofficeren-som-vagade-tvivla-och-raddade-varlden/

Stanislav Petrov ville aldrig kalla sig för hjälte. Däremot var han övertygad om att han var den enda officeraren på militärbasen som hade vågat lita på att datorn tog fel när den larmade om ett amerikanskt missilanfall.
Stanislav Petrov ville aldrig kalla sig för hjälte. Däremot var han övertygad om att han var den enda officeraren på militärbasen som hade vågat lita på att datorn tog fel när den larmade om ett amerikanskt missilanfall. Foto: Nikolai Ignatiev/Alamy
VÄRLDEN

Sovjetofficeren som vågade tvivla – och räddade världen

Han var sovjetofficer, hans enda uppgift var att lyda order. Men Stanislav Petrov behöll sin förmåga att tvivla.

I den mest avgörande av stunder, under fruktansvärd press, vågade han ställa sig frågan: Kan det här stämma?

Det räddade världen undan förintelse i ett kärnvapenkrig.

Själv dog Petrov fattig och bortglömd i en sliten tvårummare utanför Moskva.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 8 Den unge sovjetofficeraren Stanislav Petrovs passion var matematik och ballistik. Han ville tjäna armén, men också vetenskapen.
Foto: Nikolai Ignatiev/Alamy
Bild 2 av 8 Stanislav Petrovs hjältedåd blev känt först på 1990-talet. Han fick flera internationella priser. Av ryska staten fick han aldrig ett enda erkännande. 
Foto: Pavel Golovkin/AP
Bild 3 av 8 Stanislav Petrov tillsammans med sonen Dmitrij år 1999. Bilden är sällsynt – Petrovs barn har konsekvent valt att undvika all publicitet.
Foto: Juliet  Butler/Alamy
Bild 4 av 8 År 2013 görs en av de sista intervjuerna med Stanislav Petrov av utländsk press då han besöker Dresden för att ta emot Dresden fredspris.
Foto: Oliver Killig/TT
Bild 5 av 8 ”En dator löser allt matematiskt. Men människan har, i djupet av sin själ, en känsla för det oförutsägbara. Det var det jag kände. Det var därför jag tillät mig själv att inte lita på systemet”, säger Stanislav Petrov om varför han insåg att det amerikanska missilanfallet var falskt alarm.
Foto: Alamy
Bild 6 av 8 Stanislav Petrov i Frjazino utanför Moskva tillsammans med sonen Dmitrij år 1999. Efter att Petrovs fru dog i cancer 1997 blev han tvungen att ta ett jobb som väktare.
Foto: Juliet  Butler/Alamy
Bild 7 av 8 Stanislav Petrov i sitt hem i Frjazino utanför Moskva, 27 augusti 2015.
Foto: Pavel Golovkin/AP
Bild 8 av 8 Denis Mukwege, Sakena Yacoobi, Mitri Raheb och Stanislav Petrov tog alla emot ”The German Media Prize” i Baden-Baden i Tyskland i februari 2012.
Foto: Alamy