Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 04:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/spant-lage-nar-sydafrikas-polis-maste-frihetsberova-jacob-zuma/

VÄRLDEN

Spänt läge när Sydafrikas polis måste frihetsberöva Jacob Zuma

Sydafrikas expresident Jacob Zuma tidigare i veckan i hemmet i Nkandla.
Sydafrikas expresident Jacob Zuma tidigare i veckan i hemmet i Nkandla. Foto: Emmanuel Croset/AFP

Sydafrikas expresident Jacob Zuma har vägrat att överlämna sig till myndigheterna för att avtjäna ett fängelsestraff på 15 månader för domstolstrots. Senast vid midnatt måste polisen frihetsberöva politikern – men hans hem i byn Nkandla omringas av hundratals anhängare som bildat en mänsklig mur för att stoppa ett ingripande. Läget beskrivs som spänt av lokala medier.

Sent på onsdagskvällen kom uppgifter om att han skulle överlämna sig till polisen.

Jacob Zuma, som styrde Sydafrika under nio år som ofta beskrivs som de mest destruktiva i landet sedan apartheidsystemets fall, kämpar med näbbar och klor för att undvika fängelse.

Dels står han åtalad för korruption på över 700 punkter för den omtalade vapenaffären för 20 år sedan. Dels utreder en kommission om han sålt ut beslutsfattandet i landet till den indiska näringslivsfamiljen Gupta under sina år som president.

Det är hans brist på samarbetsvilja i det senare fallet som i förra veckan fick honom dömd för domstolstrots. Efter att han på söndagskvällen vägrat att inställa sig för att avtjäna ett 15 månader långt fängelsestraff ligger nu bollen hos landets polismyndighet, som senast vid midnatt till torsdagen måste frihetsberöva expresidenten.

Zuma har förskansat sig i hemmet i byn Nkandla i KwaZulu-Natalprovinsen – en bostad som i sig har varit föremål för en stor korruptionshärva – och kring anläggningen har tusentals av hans anhängare samlats under de senaste veckorna. På onsdagskvällen rapporterade lokala medier att en kravallutrustad polisstyrka som samlats tio mil bort rörde sig i riktning mot Nkandla där hundratals av Zumas anhängare ska ha blockerat infarten. Lite senare uppgav stiftelsen Jacob Zuma foundation att expresidenten hade för avsikt att överlämna sig själv till polisen, skriver Reuters.

Jacob Zumas son Edward Zuma, som leder samlingen kring bostaden, har sagt att polisen måste köra över honom för att nå hans far.

Turerna har varit många kring Jacob Zuma, en populist ut i fingerspetsarna som ständigt anpassar sitt budskap till mottagaren. Inför sina anhängare har han visat sig trotsig och sagt att han är redo att ta ett eventuellt straff i ett rättssystem som han jämför med apartheidtidens.

Samtidigt har han i inlagor till domstolarna bett om nåd och sagt sig vara hälsomässigt oförmögen att överleva tiden i fängelse. Polisministern Bheki Cele har in i det sista försökt undvika en konfrontation men han riskerar själv juridiska påföljder om han inte agerar för att verkställa författningsdomstolens fängelsestraff.

Läs mer:

Polisen vägrar frihetsberöva Zuma trots fängelsedom

Sydafrikansk polis avvaktar gripande av Zuma

Ämnen i artikeln

Jacob Zuma
ANC
Sydafrika
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt