Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 04:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/spionprogram-har-anvants-mot-journalister-och-aktivister/

VÄRLDEN

Spionprogram har använts mot journalister och aktivister

Pegasus är en skadlig kod som infekterar iPhones och Android-enheter och gör det möjligt att extrahera bland annat meddelanden, foton och e-postmeddelanden.
Pegasus är en skadlig kod som infekterar iPhones och Android-enheter och gör det möjligt att extrahera bland annat meddelanden, foton och e-postmeddelanden. Foto: Wavebreak Media ltd/Alamy Stock Photo

Ett spionprogram som säljs till auktoritära regimer med syfte att spåra terrorister har i stället används mot 37 smartphones som tillhör journalister, människorättsaktivister och andra personer, enligt en granskning gjord av flera stora internationella medier, däribland The Guardian.

Programvaran säljs av det israeliska övervakningsföretaget NSO Group och är tänkt att användas för att spåra terrorister och brottslingar. I stället har aktivister, journalister och advokater över hela världen utsatts för att auktoritära regeringar använt hackingsprogramvaran emot dem, enligt en ny granskning av ett massivt dataläckage.

Granskningen är gjord av 17 stora medieorganisationer, under samarbetsnamnet Pegasus-projektet, och tyder på ett omfattande och pågående missbruk av NSO:s hackningsspionprogram, Pegasus. Företaget insisterar på att programmet endast är avsett att användas mot brottslingar och terrorister, och menar att det inte är sannolikt att auktoritära regimer missbrukar det.

Pegasus är en skadlig kod som infekterar Iphones och Android-enheter och gör det möjligt för den som manövrerar programmet att extrahera meddelanden, bilder och e-postmeddelanden, spela in samtal och i hemlighet aktivera mikrofoner.

De 37 telefonnumren fanns med på en läckt lista över nummer som den ideella medieorganisationen Forbidden Stories i Paris och mänskliga rättighetsgruppen Amnesty International kommit över. Listan består av 50 000 nummer till aktörer, som tros vara av intresse för övervakning av länder som är kunder till NSO.

Det är okänt hur många av numren på listan som utsatts för övervakning, men forensisk analys av 104 av smartphones, utfört av Amnestys säkerhetslabb, visade en tydlig koppling mellan att numret lagts till på listan och att telefonen började övervakas på 37 av telefonerna.

Med på listan, som ännu inte publicerats, finns hundratals företagsledare, religiösa personer, akademiker, NGO-anställda, fackliga tjänstemän och regeringstjänstemän, inklusive presidenter och premiärministrar, enligt The Guardian.

På listan finns också mer än 180 journalister, bland annat journalister, redaktörer och chefer vid Financial Times, CNN, New York Times, France 24, Economist, Associated Press och Reuters.

Med på listan finns bland annat två nummer till kvinnor som stod den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi nära, samt numret till den frilansade mexikanska reportern Cecilio Pineda Birto, som mördades 2017. Hans telefon har aldrig hittats så ingen kriminalteknisk analys för att fastställa om den var infekterad har varit möjlig.

I uttalanden från sina advokater förnekar NSO påståendena om sina kunders verksamhet, men säger att de ska ”fortsätta att undersöka alla trovärdiga påståenden om missbruk och vidta lämpliga åtgärder”.

Företaget säljer endast till militära, brottsbekämpande och underrättelsemyndigheter i 40 länder och hävdar att man granskar ländernas arbete med mänskliga rättigheter innan de tillåts använda spionverktyget.

I granskningen av de läckta uppgifterna identifierades minst tio regeringar som tros vara NSO-kunder som lägger in telefonnumren i systemet: Azerbajdzjan, Bahrain, Kazakstan, Mexiko, Marocko, Rwanda, Saudiarabien, Ungern, Indien och Förenade Arabemiraten.

Rwanda, Marocko, Indien och Ungern nekar till att ha använt Pegasus för att hacka telefonerna till de personer som nämns i listan. Regeringarna i Azerbajdzjan, Bahrain, Kazakstan, Saudiarabien, Mexiko, Förenade Arabemiraten och Dubai har ännu inte kommenterat.

Det är inte första gången NSO får kritik, även tidigare har övervakningsföretaget anklagats för dataintrång.

Läs mer:

Sverige har fått sina första värnpliktiga cybersoldater

Hemlig dataavläsning redovisas för första gången

Ämnen i artikeln

Journalistik
It-säkerhet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt