Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 09:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/stokigt-och-trangt-nar-norge-firade-slopade-restriktioner/

VÄRLDEN

Stökigt och trångt när Norge firade slopade restriktioner

Kö utanför ett uteställe i Oslo.
Kö utanför ett uteställe i Oslo. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Norge festade loss rejält i natt när coronarestriktionerna tagits bort.

På gatorna i bland annat Oslo trängdes partysugna norrmän för att komma in på uteställena.

– Det har varit totalt kaos, säger en restaurangchef till VG.

I fredags meddelade statsminister Erna Solberg att restriktionerna för folksamlingar och regler kring restauranger och barer skulle tas bort – och det skulle gälla redan från lördagen klockan 16.

Uteserveringarna blev snabbt fulla under eftermiddagen och på vissa ställen räknades det ner till det magiska klockslaget.

Polis över hela Norge vittnar om en natt med mycket trängsel och en hel del bråk, skriver NRK. Flera poliser jämför lördagsnatten med nationaldagen och nyårsafton, med fler människor ute än en vanlig lördag före pandemin.

I Trondheim var det så trångt i köerna till ett uteställe att flera personer svimmade.

– Det har varit mycket folk på gatorna och det har därför blivit hårt tryck på köerna, vilket har gjort att en del personer inte fått luft, sade Solfrid Lægdheim i Trøndelag polisdistrikt till NRK under kvällen.

Råden om att hålla avstånd gäller inte längre i Norge.
Råden om att hålla avstånd gäller inte längre i Norge. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Restaurangchefen Johan Høeg Haanes i Oslo är kritisk till den korta förberedelsetiden för branschen.

– Det blev livsfarligt på stan för att de inte gav oss i alla fall några dagars tidsfrist. Det var helt enkelt livsfarligt det Erna gjorde, säger han till VG.

Solberg kommenterar kritiken i ett sms till tidningen:

”Nu när det är okej ur smittskyddssynpunkt att öppna samhället igen, vore det dumt att vänta. Vi ska inte ha strikta åtgärder om de inte är motiverade. Då måste människor få leva som de vill”, skriver hon.

På ett uteställe i Oslo syntes kulturministern Abid Raja fira öppningen av Norge tillsammans med en vän på dansgolvet.

– Detta är helt fantastiskt. Det här har hela Norge väntat på i 18 månader. Vi är redo att dansa och ta kulturen och vardagslivet tillbaka. Jag uppmanar alla att gå teater, bio, konserter och gå ut och ta del av det som erbjuds, säger han till NRK.

Norges biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad säger att det är troligt att fler yngre kan ha blivit utsatta för smitta efter helgen.

– Återöppningen kommer ganska säkert att leda till några fler smittotillfällen bland yngre människor, men det är inte säkert att vi kommer att se det så tydligt på smittotalen, eftersom de flesta är vaccinerade och självtester tagna i privat regi registreras i låg grad, säger han till nyhetsbyrån NTB, enligt TT.

Läs mer:

Norge har öppnat igen: ”Känns som 17 maj”

Norge tar bort restriktioner – ministrarna firade med kram

Influensa i Norge – samhällsfarlig sjukdom i Sverige

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt