Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-21 14:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/stopp-for-hastar-vid-gransen-efter-kritiserade-bilderna/

VÄRLDEN

Stopp för hästar vid gränsen efter kritiserade bilderna

00:59. Ett videoklipp där amerikansk gränspolis uppträder aggressivt mot migranter har väckt starka reaktioner på sociala medier.

Gränspoliser vid USA:s gräns mot Mexiko kommer inte längre att använda hästar. Beslutet fattades av Vita huset på torsdagen som en följd av de kritiserade bilderna som visar hur beridna gränspoliser driver tillbaka migranter från Haiti med våld.

De rörliga bilderna från Rio Grande i Texas, som först publicerades på sociala medier, har lett till omfattande kritik både internt i USA och från utlandet. Inrikessäkerhetsminister Alejandro Mayorkas har tagit avstånd och sagt att bilderna ”inte speglar USA som land eller vilka de amerikanska gränsmyndigheterna är”. Han har också tillsatt en utredning för att reda ut vad som egentligen skett.

På torsdagen kom beskedet från Vita huset att gränspoliserna inte längre kommer att få använda hästar, rapporterar ABC News.

– Vi har vidtagit specifika åtgärder efter att ha sett de hemska bilderna, det här är något som den här administrationen inte kan stä för, sa pressekreterare Jen Psaki.

USA:s gränsbevakningschef Raul Ortiz har försvarat användningen av hästar med att ”de spelar väsentlig roll för säkerheten”.

Gränspolisens hästar stoppas.
Gränspolisens hästar stoppas. Foto: Paul Ratje/AFP

Förra veckan stängde myndigheterna i Texas en gränsövergång mellan USA och Mexiko där uppåt 10 000 migranter samlats, varav en majoritet från Haiti. Sedan dess har omkring 1 500 personer deporterats och mer än 3 000 gripits.

Skarp kritik riktas mot Bidenadministrationens hantering av migranterna. Dels från republikaner som menar att administrationens flyktingpolitik har lett migranterna till att tro att de ska få asyl i USA. Men också från det egna partiet efter att en gränspolis ska ha uppträtt aggressivt mot människor som försöker passera floden.

På torsdagen blev det känt att den amerikanska regeringens speciella sändebud för Haiti säger upp sig efter massdeportationerna och riktar skarp kritik mot den egna regeringen i Washington.

Haiti är det fattigaste landet i Latinamerika och har den senaste tiden skakats av ett presidentmord, gängvåld och en kraftig jordbävning för några veckor sedan.

Läs mer:

USA:s sändebud i Haiti avgår efter massdeportationerna

USA skickar tillbaka hundratals flyktingar till Haiti

Ämnen i artikeln

USA
Haiti
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt