Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 21:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/stor-brand-i-berlin-utom-kontroll/

VÄRLDEN

Stor brand i Berlin utom kontroll

1 min 46 sek. Stor brand i Berlin efter explosioner i gammalt ammunitionslager.

Det brinner okontrollerat i skogen i Berlinstadsdelen Grunewald. Flera explosioner hördes vid ett närliggande ammunitionslager i samband med att branden startade, men det är oklart vad som fick den att bryta ut.

Riskerna med branden ökar i och med de höga temperaturerna i Berlin, där det på torsdagen är mellan 35 och 40 grader. En varning har utfärdats på grund av hettan.

Branden utbröt klockan sex på torsdagsmorgonen, i skogen Grunewald intill det välbärgade villaområdet med samma namn i västra Berlin. I ett lager som är beläget i skogen förvaras bland annat ammunition från andra världskriget. Där genomförs kontrollerade sprängningar, men det är oklart om några sådana var planerade till torsdagen.

140 brandmän skickades till branden under morgontimmarna och vattenkanoner, drönare och polishelikoptrar har också använts i släckningsarbetet, men på eftermiddagen var branden fortsatt utom kontroll.

Berlins brandkår räknar med att det kan ta flera dagar att släcka branden.

Brandhelikoptrarna har inte varit tillgängliga under dagen, säger en av räddningstjänstens talespersoner till tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Brandkåren har fått hjälp från specialstyrkor från den tyska försvarsmakten och bilder visade på torsdagseftermiddagen hur militärfordon anlände till området.

Autobahn stängdes av tidigare på torsdagen och även regional- och fjärrtåg stoppades, men är åter igång på kvällen.

Brandkåren har inte kommit längre än en kilometer från flammorna och det har ännu inte gått att ta sig fram till själva detonationsplatsen. Polischef Barbara Slowik säger att orsaken till branden fortfarande är helt okänd.

– Vi försöker ta oss till platsen med brandutredare så snabbt vi kan. De kommer att kunna klargöra exakt vad som var orsaken, säger Barbara Slowik till Berliner Zeitung.

Texten uppdateras.

Ämnen i artikeln

Berlin
Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt