Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 05:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/stor-hackerattack-mot-ukrainska-regeringssajter/

VÄRLDEN

Stor hackerattack mot ukrainska sajter – EU kallar in cyberstyrka

Utrikesdepartementet i Kiev.
Utrikesdepartementet i Kiev. Foto: Ukrainska UD:s presstjänst/AP

En massiv cyberattack har riktats mot en rad ukrainska regeringssajter. Ukraina vill inte slå fast vem som kan ligga bakom, men en talesperson pekar mot Ryssland.

Nato lovar att sluta ett nytt cyberavtal med Ukraina de närmaste dagarna och EU utlovar stöd.

– Vi mobiliserar alla våra resurser för att hjälpa Ukraina, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Ett 70-tal sajter kopplade till ukrainska regeringen drabbades på fredagen av en omfattande hackerattack. På hemsidorna visades under en kort stund ett meddelande på ukrainska, ryska och polska med hotfullt budskap. Bland annat stod att ”allt på din dator har raderats och kommer inte att kunna återfås. All personlig information har spridits, var rädd och frukta det värsta”.

De hackade sajterna är till exempel utrikesministeriets, utbildningsdepartementets, miljödepartementets och en myndighet som registrerar vaccinationer och id-handlingar.

Oleg Nikolenko, talesperson för utrikesdepartementet, skriver på Twitter att polisen startat en utredning för att ta reda på vem som ligger bakom.

https://twitter.com/OlegNikolenko_/status/1481880668195983362

– Det är för tidigt att dra någon slutsats, men det finns en lång historia av ryska angrepp mot Ukraina, säger han, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Attacken mot sajterna sker efter en vecka med olika diplomatiska toppmöten med Ryssland. I måndags träffades amerikanska och ryska representanter i Genève för bilaterala överläggningar. I onsdags fortsatte diskussionerna mellan Nato och Ryssland i Bryssel och dagen därpå under Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) i Wien.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fördömde på fredagen attacken.

”Under de kommande dagarna kommer Nato och Ukraina att underteckna ett avtal om utökat cybersamarbete, inklusive att Ukraina får tillgång till Natos plattform för informationsdelning när det gäller skadlig programvara”, skriver Stoltenberg i ett uttalande.

Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sveriges utrikesminister Ann Linde reagerar oroat på händelserna i Ukraina.

– Den här typen av hybrid- eller cyberattack är exakt en av de saker som vi har varnat för och som vi är rädda för. Det är också något som ökar spänningarna, säger Ann Linde efter ett möte i franska Brest med EU-ländernas utrikesministrar.

Hon konstaterar att det inte är första gången som Ukraina utsätts för en hackerattack. EU lovar att stötta landet med de resurser man har.

– Om Ukraina vill, landet är självt väldigt duktigt på cyberfrågor, är vi beredda att ställa upp med olika delar för att stärka deras resiliens mot cyberattacker och ta reda på mer information om attacken, säger Ann Linde.

EU:s utrikeschef Josep Borrell, som också deltog på mötet i Brest, har ett liknande budskap.

– Vi har en cyberstyrka för snabba insatser för att hantera den här typen av attacker och kommer att kalla in den, säger Borrell.

EU:s utrikeschef Josep Borrell oroas över attacken mot ukrainska sajter.
EU:s utrikeschef Josep Borrell oroas över attacken mot ukrainska sajter. Foto: Fred Tanneau/AFP

Vem han tror ligger bakom attacken vill utrikeschefen inte säga. Åtminstone inte rakt ut.

– Jag kan inte peka finger mot någon för jag har inga bevis. Men man kan ju gissa, säger Borrell.

Ryssland har nyligen förnekat att landet skulle ligga bakom hackerattacker mot Ukraina.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonar att undersökningar pågår i Ukraina om vem som ligger bakom attacken. Även han pekar mot Ryssland.

– Jag skulle inte vara förvånad om så är fallet. De arbetar med att underminera Ukraina, säger han, säger han till TT.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Anders Wiklund/TT

– Så här är det i olika hybridscenarier, man försöker på olika sätt bidra till att störa ett helt samhälle, underminera och försvaga de samhälleliga funktionerna och skapa ett misstroende bland befolkningar mot centrala myndigheter och regeringar.

Hultqvist ser attacken som en medveten handling.

– Den här ukrainska attacken sätter jag i direkt samband med det säkerhetspolitiska skeende som vi nu kan se.

Läs mer:

Nya samtal – Nato och Ryssland möts i Bryssel

Här går fronten mellan Ryssland och Europa

Ämnen i artikeln

Nato
Ukraina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt