Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 21:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/stor-oro-for-att-italienska-valet-ska-gynna-putin/

VÄRLDEN

Stor oro för att italienska valet ska gynna Putin

1 min 27 sek. Italien går till val – Giorgia Melonis högerallians leder i opinionsmätningarna.

När Italien går till val på söndag leder en högerallians opinionsmätningarna. Nationalisten Giorgia Meloni ser ut att bli premiärminister.

Från EU-håll är oron stor över att den enade fronten gentemot Ryssland i kriget i Ukraina ska spricka, när yttersta högern sitter i en regering i Rom.

För tre år sedan hade Giorgia Melonis Italiens bröder bara åtta procent i opinionsmätningarna. Nu har partiet 25 procent och dominerar den italienska högern.

Inför valet har Italiens bröder slutit en pakt med högerextrema Lega, vars partiledare Matteo Salvini poserat på Röda torget i Moskva i en t-tröja med Vladimir Putins porträtt.  Det tredje partiet i högeralliansen är Forza Italia, som leds av Putins gamla kompis Silvio Berlusconi.

Kriget i Ukraina har varit avgörande för att Giorgia Melonis stjärna stigit. Medan Meloni omedelbart tog ställning mot Rysslands invasion, dröjde och velade nämligen Salvini och Berlusconi. De ifrågasätter bland annat om Italien bör skicka vapen till Ukraina.

– Salvini är en EU-skeptisk populist. Meloni är framför allt nationalist. Hon fördömer Ryssland för att ha angripit ett annat land just utifrån sin nationalism, säger Teresa Coratella analytiker på tankesmedjan European Council on Foreign Relations.

I mars besökte Legas partiledare Matteo Salvini en tågstation i Polen dit många ukrainska flyktingar anlänt. Borgmästaren i staden påminde om Salvinis rysslandsvänliga förflutna och höll upp en t-shirt med samma motiv som Salvini bar i Moskva 2017.
Foto: Czarek Sokolowski/AP

Matteo Salvinis ryska förbindelser förföljer honom i valrörelsen. Tidningen La Stampa har avslöjat att Salvinis medarbetare träffat en rysk diplomat i maj, som uppmanat Salvini att lämna Draghis samlingsregering.

När nyhetsbyrån AP nyligen avslöjade att amerikanska underrättelsetjänsten vet att europeiska partier får bidrag från Ryssland riktades blickarna direkt mot Lega.

Såväl Salvini som Giorgia Meloni förnekar att deras partier tagit emot pengar från landet. Men Salvini har flera gånger uttalat att nuvarande sanktionspolitiken mot Ryssland inte fungerar och att det är de italienska hushållen som drabbas värst.

Silvio Berlusconi, tidigare premiärminister i Italien, besöker tillsammans med president Vladimir Putin Krimhalvön 2015, som Ryssland annekterade året innan.
Foto: Alexei Druzhinin/AP

EU-parlamentarikern Carlo Fidanza, som var med och grundade Italiens bröder, säger till DN att omvärlden inte behöver oroa sig över Rysslanspolitiken om hans parti bildar regering.

– Det Salvini försöker göra är att att locka röster både till vänster och höger från invånare som är bekymrade över sanktionernas effekter. Det är ett sätt att konkurrera med oss också. Men vårt parti är garanten för att vi helt står bakom västvärldens ståndpunkt, säger Fidanza.

En annan framgångsfaktor för Giorgia Meloni är att Italiens bröder stod utanför den samlingsregering som politiskt oberoende Mario Draghi ledde under ett och ett halvt år, tills den föll i juli.

Som ledare för enda oppositionspartiet har Meloni kunnat kritisera regeringen och framstå som konsekvent och principfast.

– Om Meloni spelar sina kort väl är det här hennes chans. Samtidigt oroar sig folk över energikrisen och inflationen. Hon måste visa väljarna att deras problem har skapats av Ryssland och att hon kommer att försvara Italiens intressen, säger Teresa Coratella.

Giorgia Meloni går i dag en balansgång mellan att försvara sitt partis historia och nå bredare väljargrupper.

I höstas skickade hon ut ett internt brev där hon uppmanade partiaktiva att skruva ner retoriken och – framför allt – sluta göra så kallad romersk hälsning, alltså sträcka ut högerarmen i en nazistliknande gest.

Samtidigt säger hon, i en intervju med dagstidningen Corriere della Sera, om Italiens fascistiska epok: ”Jag har ett avslappnat förhållande till fascism. Jag tycker att det är en passage i vår nationella historia”.

Läs mer: Giorgia Meloni tippas bli Italiens nästa premiärminister

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt