Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/stora-protester-mot-slojtvang-i-iran-efter-kvinnas-dod/

VÄRLDEN

Stora protester mot slöjtvång i Iran efter kvinnas död

I Teheran uppmärksammade flera medier dödsfallet på sina förstasidor på söndagen.
Foto: Atta Kenare/AFP

Protester har ägt rum på flera platser i Iran efter att en ung kvinna greps och senare dog i polisförvar. På söndagen samlades hundratalstals demonstranter utanför Teherans universitet för att protestera mot regimens hijabtvång.

På tisdagen greps 22-åriga Mahsa Amini av Irans moralpolis, då hennes hijab inte satt korrekt. På fredagen meddelade polisen att hon avlidit i häktet. Polisens förklaring är att Amiri ska ha drabbats av en hjärtattack när hon befann sig i häktet.

Men enligt flera vittnen ska kvinnan ha blivit slagen och svårt skadad redan vid polisens ingripande, rapporterar Reuters. Moralpolisen har förnekat att kvinnan ska ha blivit slagen, men landets regering har meddelat att händelsen ska undersökas ”brådskande och noggrant”.

Aminis dödsfall har lett till protester mot landets lagar om slöjtvång. I Iran har det sedan revolutionen 1979 varit obligatoriskt att bära hijab och granskningen har skärpts under de senaste åren efter att kvinnor protesterade mot regimen genom att ta av sina slöjor under de våldsamma demonstrationerna 2017.

När Mahsa Amini begravdes i sin hemstad Saqqez, som ligger i den kurdiska delen av Iran, använde polisen tårgas för att skingra demonstranter som hade samlats utanför stadshuset, skriver AP. Även på själva begravningen pågick protester och enligt människorättsgruppen Hengaw ska åtminstone 33 personer ha skadats under lördagen.

På söndagen fortsatte protesterna i Saqqez och en annan stad i landets kurdiska del, Sanandaj. Även då ingrep polisen och flera personer ska ha skadats, samtidigt som 13 personer omhändertagits av polis.

Även i huvudstaden Teheran bröt protester ut på söndagen, skriver Reuters. Efter att fallet fått stor uppmärksamhet på sociala medier samlades hundratals personer utanför universitet i Teheran för att uttrycka sitt missnöje. Bland annat ska folkmassan ha skanderat ”Kvinna, liv, frihet”.

Dödsfallet har väckt stor ilska hos stora delar av den iranska celebriteten. Bland annat politiker, skådespelare och idrottare har krävt att landets ledare, ayatolla Ali Khamenei, ska uttala sig om händelsen, något som än så länge inte har skett.

Läs mer:

Kvinnas död i iranskt häkte efter sjalbrott utreds

300 gripna i Iran för protester mot hijabkrav

Ämnen i artikeln

Iran
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt