Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-16 22:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/storbritannien-erbjuder-12-15-aringar-vaccin/

VÄRLDEN

Storbritannien erbjuder sannolikt 12–15-åringar vaccin

Foto: Ying Tang/TT

Storbritannien kommer sannolikt att erbjuda 12–15-åringar vaccin. Detta sedan Storbritanniens högsta medicinska ansvariga rekommenderade detta på måndagen.

Rekommendationen att erbjuda en yngre åldersgrupp vaccin bygger enligt Storbritanniens statsöverläkare, professor Charles Whitty, på att myndigheterna vill minska smittspridningen i skolorna under hösten och vintern. Det skriver flera brittiska medier, som Sky News.

Beslutet om att rekommendera regeringen att erbjuda unga vaccin togs av en grupp bestående av Storbritanniens fyra högsta läkare på måndagseftermiddagen.

Tidigare har den brittiska regeringens covid-19-kommitté sagt att det just nu inte finns något som visar att fördelarna överväger riskerna när det gäller att ge unga vaccin. Kommittén sa samtidigt att regeringen nu får grunda sitt beslut på också andra faktorer. En av dem kan vara måndagens beslut från de fyra läkarna.

Totalt rör det sig om cirka tre miljoner elever som kan komma ifråga för en spruta.

De unga kommer att erbjudas en dos av Pfizers vaccin och erbjudandet kommer att starta så snart som möjligt om läkarnas rekommendation blir verklighet. Sprutorna kommer att ges i skolorna och det kommer inte att krävas något medgivande av målsmän om barnet anses vara i stånd att själv ta ett sådant beslut.

Enligt BBC kommer rekommendationen nu att tas upp av regeringen som får besluta i frågan.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt