Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 02:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/stort-overtag-for-jacinda-ardern-i-nyzeelandska-valet/

Världen

Jacinda Ardern vinnare i nyzeeländska valet

Labourledaren Jacinda Ardern besökte en vallokal i Auckland på lördagen.
Labourledaren Jacinda Ardern besökte en vallokal i Auckland på lördagen. Foto: Michael Bradley/AFP

Premiärminister Jacinda Ardern får förnyat förtroende av väljarna i valet i Nya Zeeland med en överväldigande majoritet.

– Nya Zeeland har visat Labourpartiet sitt största stöd på nästan 50 år, säger Ardern till supportrarna efter sin jordskredsseger.

TT Text

När nästan 90 procent av rösterna har räknats har Ardern och hennes Labourparti 48,9 procent av väljarnas stöd, medan utmanaren Judith Collins parti National har 27 procent, meddelar valkommissionen.

Judith Collins gratulerade Jacinda Ardern till segern i ett tal till sina supporters efter valvakan. Collins tog över som partiledare så sent som i juli. Hon ansåg sig vara bäst lämpad att hantera de ekonomiska utmaningarna som kommer efter pandemin, medan Arderns parti hävdat seger mot coronaviruset.

Om Ardern i slutändan får mer än 50 procent av rösterna kan landet få en enpartiregering med egen majoritet för första gången sedan 1996. Då fick Nya Zeeland ett nytt valsystem som stärkte småpartierna.

– Det här är ett historiskt skifte, säger den politiska kommentatorn Bryce Edwards vid Victoria University i huvudstaden Wellington.

Labouranhängare på valvaka i Auckland.
Labouranhängare på valvaka i Auckland. Foto: Michael Bradley/AFP

Om partiet inte får stöd av mer än hälften av väljarna väntas Ardern fortsätta sitt koalitionssamarbete med Gröna partiet, men inte med populistiska Nya Zeeland först (NZ First).

I sitt segertal sade Jacina Ardern att partiet hade fått förnyat förtroende att leda landet för en andra period och fortsätta kampen mot coronaviruset. Samtidigt försäkrade hon att partiet arbetade för hela landets bästa.

– Vi tar inte ert stöd för givet. Och jag kan försäkra er om att vi är ett parti för alla nyazeeländare, säger Ardern enligt Reuters.

Nya Zeeland är ett av de länder i världen som har haft framgång i att hålla nere smitto- och dödstalen för coronaviruset, bland annat med hårda restriktioner och lockdown.

Närmare 1,7 miljoner människor, nära hälften av de runt 3,5 miljoner röstberättigade i landet, hade redan röstat före själva valdagen.

Premiärministern Jacinda Ardern tillsammans med anhängare i Christchurch tidigare i veckan.
Premiärministern Jacinda Ardern tillsammans med anhängare i Christchurch tidigare i veckan. Foto: Mark Baker/AP

Valet var inledningsvis planerat till den 19 september, men har skjutits upp på grund av coronapandemin. I landet finns i nuläget ingen samhällsspridning av covid-19.

Läs mer:

Fördel Ardern inför nyzeeländska valet

Nya Zeeland går till val om gödsel och badvänliga floder

Ämnen i artikeln

Nya Zeeland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt