Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/striderna-fortsatter-vid-utslagna-ryska-pontonbroar/

VÄRLDEN

Striderna fortsätter vid utslagna ryska pontonbroar

Bilder från det ukrainska försvarsministeriet uppges visa en förstörd rysk pontonbro.
Bilder från det ukrainska försvarsministeriet uppges visa en förstörd rysk pontonbro. Foto: Ukrainas försvarsmakt/TT

Hårda strider pågår i närheten av de ryska pontonbroar som det ukrainska försvaret slagit ut i Luhansk, med stora förluster på rysk sida. En hel bataljonstridsgrupp, som kan omfatta uppemot 1 000 soldater kan ha slagits ut.

Det ukrainska försvaret fortsätter att slå tillbaka de ryska försöken att ta sig över floden Severskyj Donets, nära Bilohorivka, där man med artilleri slog ut två pontonbroar för ett par dagar sedan.

Satellitbilder från platsen som publicerades på torsdagen visar stor förödelse, rökplymer och spillror av broarna, samt en mängd utslagna militärfordon. En hel bataljonstridsgrupp uppges ha slagits ut, vilket innebär ett 50-tal fordon och upp emot 1 000 soldater. Det är oklart hur många dödats i striderna. Uppgifterna kommer från flera källor och bekräftas även av satellitbilder.

Ukrainarna ska ha övervakat området med drönare, och sedan satt in artilleribeskjutning mot brobyggena.

Upp emot 1 000 soldater kan ha dödats i attacken.
Upp emot 1 000 soldater kan ha dödats i attacken. Foto: Ukrainas försvarsmakt/TT

På fredagen rapporterar CNN att ukrainarna fortsätter att slå tillbaka de ryska försöken att ta sig över floden, vid samma flodböj.

Satellitbilder visar nu vad som tros vara en tredje bro som sträcker sig över floden.

Att ryssarna försöker bygga pontonbroar i ett territorium med intensiva strider vittnar – enligt det brittiska försvarsdepartementets senaste analys av läget – om den starka pressen på de ryska befälhavarna att visa resultat i kriget.

Det betecknas som en ”högriskmanöver”. Enligt det brittiska försvarsdepartementet har Ryssland misslyckats med att göra större framsteg i området, trots att man samlat styrkor som tidigare befann sig runt Kiev och Tjernihiv.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1524979878654840833?cxt=HHwWgsC4zdbH6KkqAAAA

Samtidigt satsar Ryssland stora resurser på att komma igenom Ukrainas försvar vid Izjum och Sievierodonetsk i riktning mot Slovjansk och Kramatorsk. Syftet är att skära av och omringa de styrkor som Ukraina har i Donbass.

På fredagen kom även uppgifter om att det ryska militära lastfartyget Vsevolod Bobrov ska ha fattat eld efter att ha attackerats av ukrainska styrkor i närheten av strategiskt viktiga Ormön vid Svarta havets västra kustremsa. Enligt Reuters kommer uppgifterna från militärledningen i hamnstaden Odessa.

Igor Girkin, en före detta befälhavare för de proryska separatiststyrkorna i östra Ukraina, riktar hård kritik mot den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu, på grund av de motgångar och svårigheter som Ryssland haft under kriget i Ukraina, skriver Reuters.

– Jag anklagar Sergej Sjojgu direkt för minst kriminell oaktsamhet. Jag har inte belägg för att anklaga honom för förräderi, men jag misstänker det, säger Girkin i en intervju på Telegram.

Uttalandet är en av de kraftfullaste markeringarna mot det ryska militära ledarskapet sedan kriget inleddes, skriver Reuters.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin talade på fredagen med Sergej Shoigu för första gången sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari.

Under samtalet uppmanade Austin Ryssland till en omedelbar vapenvila.

Ämnen i artikeln

Ukraina
Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt