Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 17:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/stridsvagnsbeskedet-seger-for-olaf-scholz/

VÄRLDEN

Stridsvagnsbeskedet seger för Olaf Scholz

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har fått hård kritik för att han väntat länge med att fatta beslut om att leverera stridsvagnar till Ukraina. Enligt uppgifter i amerikanska och tyska medier har Tyskland och USA nu enats om att båda länderna kommer att skicka stridsvagnar.
Foto: Tobias Schwarz/AFP

BERLIN. Tyskland levererar stridsvagnar till Ukraina – tillsammans med en rad andra västländer. Kritiken mot Olaf Scholz tvekan har ersatts av beundran för hans ledarskap.

Men kanslerns strategi imponerar inte på alla.

”Skål, mina kära vänner i Tyskland och hela världen! Tack för all er fantastiska hjälp”, skrev Andrij Melnyk, före detta ambassadör för Ukraina i Berlin, på Twitter på tisdagskvällen.

https://twitter.com/MelnykAndrij/status/1618000070947008514?s=20&t=pBFlU7C-n29biRNXpFnMAQ

Diplomaten, som gjort sig känd som den tyska regeringens skarpaste kritiker, var inte ensam om att byta ton när beskedet om att Tyskland planerar att leverera stridsvagnar till Ukraina avslöjades av flera tyska och amerikanska medier under tisdagen. På onsdagen bekräftades beskedet av förbundskanslern Olaf Scholz, i ett tal inför förbundsdagen i Berlin.

– Vi kommer att leverera Leopard 2 A6, sa kanslern.

Tyskland kommer att skicka 14 stridsvagnar som i dag ägs av försvarsmakten, och ge andra länder som äger tysktillverkade stridsvagnar tillåtelse att exportera dem. Enligt flera tyska och amerikanska medier är beslutet en del av en uppgörelse mellan flera länder – däribland USA – som lovat att skicka stridsvagnar till Ukraina. Uppgifterna har inte bekräftats, men när förbundskanslern talade i förbundsdagen på onsdagen markerade han att Tysklands beslut fattats tillsammans med landets ”bästa vänner och partner”.

– Genom att stämma av detta internationellt förhindrar vi en eskalering av kriget, sa Olaf Scholz i Berlin.

Olaf Scholz presenterade Tysklands beslut att skicka stridsvagnar till Ukraina i den tyska förbundsdagen under onsdagen.
Foto: Tobias Schwarz/AFP

Samma medier som kritiserat kanslern för att vänta i flera månader med att fatta beslut om stridsvagnarna ger nu Olaf Scholz äran för att ha fått USA att skicka stridsvagnar.

– Resultatet av Scholz-diplomatin är att det finns betydligt fler vapen i Ukraina nu, än om Tyskland hade levererat direkt. Det är sensationellt, sa den tyska journalisten Ulrike Herrmann i tysk tv under tisdagskvällen.

Flera andra politiska bedömare är inne på samma spår. Den konservativa tidningen Die Welt, som i flera månader rasat mot den tyska regeringens tvekan, skriver att ”kanslerns ihärdighet lett till en lösning som ligger i allas intresse”.

Den kritiserade förbundskanslern verkar ha fått revansch. Men hans ledarstil imponerar inte på alla. Andrea Römmele, som är professor i statsvetenskap vid högskolan Hertie School of Governance i Berlin, är kritisk till att kanslern inte förklarat för befolkningen varför beslutet om stridsvagnarna dröjde.

– Tydlig kommunikation behövs – framför allt i kristider. Även om man inte fattar ett beslut måste man förklara varför man inte gör det, säger hon.

Tio månader har gått sedan Ukraina för första gången bad Tyskland om stridsvagnar. Sedan dess har Olaf Scholz socialdemokrater presenterat en rad olika argument för att inte skicka dem – från att Tyskland behöver dem själva, till risken att stridsvagnar som levereras till Ukraina skulle råka hamna i ryska händer. Nu, när regeringen i Berlin väljer att skicka stridsvagnar, framstår argumenten som dåliga ursäkter.

Tyskland kommer att skicka 14 stridsvagnar av modellen Leopard 2, enligt beslutet som spreds i tyska medier under tisdagskvällen.
Foto: Christof Stache/AFP

Olaf Scholz har gjort sig känd för att ge obegripliga svar – eller inga svar alls – på frågor från pressen. Oavsett hur framgångsrik kanslern är i internationella förhandlingar riskerar bristen på kommunikation att kosta honom väljarnas förtroende.

Kanslerns tystnad är särskilt problematisk eftersom den tyska befolkningen är splittrad i stridsvagnsfrågan. Johannes Arlt, förbundsdagsledamot för socialdemokratiska SPD, representerar en valkrets i forna Östtyskland där en klar majoritet av befolkningen är emot vapenleveranser.

– Det är mycket jobb med att förklara besluten, säger han till DN.

Ämnen i artikeln

Tyskland
Berlin
Olaf Scholz
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt