Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studie-man-i-munskydd-ar-mer-attraktiva/

VÄRLDEN

Studie: Män i munskydd är mer attraktiva

Personerna på bilden har inget med studien att göra.
Personerna på bilden har inget med studien att göra. Foto: Johan Nilsson/TT

Män som bär munskydd uppfattas som mer attraktiva än utan. Bäst är det blå kirurgmunskyddet, men har du inget sådant kan du dölja nedre ansiktshalvan med ett skrivhäfte, det gör också susen enligt en ny studie från universitetet i Cardiff.

Det har funnits få saker att glädja sig åt under pandemin, men munskyddsplågan kan ha fört med sig något gott, enligt en mindre studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cognitive Research: Principles and Implications.

Före pandemin förknippades munskyddet enligt tidigare studier främst med sjukdom och risk, icke så längre, menar forskarna, som försett män med olika sorters munskydd – och låtit kvinnor ranka attraktiviteten.

Slutsatsen av studien är att män anses vara mer attraktiva om de döljer nederdelen av ansiktet.

Bilderna, som 42 kvinnor fick sätta betyg från 1-7 på, visar fyra motiv: En man utan munskydd, samma man med ett klatschigare tygmunskydd, med en svart anteckningsbok över munnen och med ett blått munskydd av kirurgtyp, de som används i vården. Ingen hänsyn togs till sexuell läggning i urvalet av kvinnorna i studien.

Forskarna valde 20 män som klassats som mer attraktiva, och 20 som klassats som mindre attraktiva, sammanlagt alltså 160 bilder som visades i slumpvis ordning för kvinnorna.

Och det blå kirurgmunskyddet vann, med ett genomsnitt på omkring 3,75 i betyg. Minst attraktiva var de munskyddslösa männen, med omkring 3,4 i betyg.

Tygmunskydd och anteckningsbok fick ungefär samma betyg, runt 3,6.

I motsats till vad forskarna trodde spelade inte männens grundattraktivitet in, och det var inte heller att ofördelaktiga ansiktsdrag doldes som höjde betyget för männen i kirurgmunskydd. Snarare ser forskarna en koppling till de vårdyrken som masken signalerar, och hänvisar till en annan studie, där kvinnor rankat läkare som mer attraktiva när de bär vit rock.

Tidigare studier har även visat att människor med fantasins hjälp ofta fyller i mer attraktiva drag om delar av ett ansikte inte syns.

En liknande studie, som ännu inte publicerats, har gjorts med bilder på kvinnor som män fått utvärdera. Den visade liknade resultat, enligt en av forskarna, ansiktsexperten Michel Lewis, som tidningen The Guardian talat med.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt