Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 15:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-11-januari-pekingregimen-slog-till-nar-varlden-sag-at-ett-annat-hall/

Världen

Studio DN 11 januari: ”Pekingregimen slog till när världen såg åt ett annat håll”

Ben Chung (mitten) var bland de gripna i Hongkong.
Ben Chung (mitten) var bland de gripna i Hongkong. Foto: Peter Parks/AFP

I veckan grep Hongkongs polis ett 50-tal oppositionspolitiker misstänkta för brott mot den kontroversiella nationella säkerhetslag som infördes i somras. DN:s Asienkorrespondent Marianne Björklund berättar mer om hur regimen tystar oppositionella röster.

DN Text

Lyssna här

Varför tar Kina i med hårdhandskarna just nu?

– De har tagit i med hårdhandskarna ända sedan utbrottet av covid-19. Innan dess var det stora demonstrationer i Hongkong, men i och med viruset kunde man inte demonstrera längre. Under den tiden har man passat på att gå till angrepp mot oppositionella. Att man gjorde massgripandet, som var det största någonsin enligt den nya nationella säkerhetslagen, just i onsdags tror jag har att göra med att man räknade med att världens blickar skulle vara riktade mot USA och valet i Georgia.

Vad innebär den nya säkerhetslagen?

– Den innebär att det är förbjudet att förespråka självständighet, bedriva någon typ av verksamhet eller säga något som tyder på omstörtande av regeringen, bedriva terrorism och samarbeta med utländska krafter. Den gäller alla Hongkongbor och även utländska medborgare i Hongkong. Den kan även gälla i utlandet. Man vågar inte vara lika frispråkig och protestera lika mycket. Det har lagt ett lock på oppositionen i Hongkong – tystat kritiker helt enkelt.

Finns det några kvar som kan fortsätta driva rörelsen för autonomi och yttrandefrihet så som det ser ut i dag?

– Det finns förstås människor kvar som strider för den saken. Det var som sagt miljontals ute på gatorna under vissa demonstrationer när det pågick som mest. Även om det var unga som figurerade mest så hade de ett stort stöd bland befolkningen. Det visades i distriktsvalen 2019 – där demokratiska partier vann en majoritet. Men med den nationella säkerhetslagen blir det allt svårare för kritiker att verka i Hongkong.

Vad kommer att hända framöver?

– Kina blir bara starkare och mer självsäkert. Risken är att Hongkong är på väg att bli just det som många demonstranter sa till mig när jag var där. De befarade att Hongkong kommer bli som en stad bland andra i Kina. Den risken känns väldigt reell.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt