Studio DN 11 oktober: Så kan högerradikal EU-allians ställa till det för SD
Iitalienska Legas partiledare Matteo Salvini, Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Ungerns premiärminister Viktor Orbán under en pressträff i Budapest, i april 2021.
Foto: Szilard Koszticsak/AP
Högerpartierna i Europaparlamentet är en brokig skara som sträcker sig från ett konservativt höger om mitten till långt ut på ytterkanten. Men nu finns krafter som vill skapa en ny gemensam ”superpartigrupp” lång ut till höger.
I Studio DN berättar Sigrid Melchior, DN:s medarbetare i Bryssel, om vad det skulle innebära – bland annat för Sverigedemokraterna.
Till höger om EU-parlamentets största partigrupp EPP finns grupperna ECR och ID, vad skiljer dem åt?
– En grupp är ECR, Europas konservativa och reformister, det är den partigrupp där Sverigedemokraterna sitter. Även polska Lag och rättvisa sitter där. En annan partigrupp till höger om EPP är ID, Identitet och demokrati, där sitter bland andra italienska Lega, franska Nationell samling och Sannfinländarna.
– Partigrupperna till höger om EPP är inte stabila konstruktioner som de andra partigrupperna, som har varit samma i tio, tjugo eller trettio år. Partierna där omförhandlar och bildar i stället ofta nya grupper.
– Det är lite svårt att säga vad som skiljer partierna åt – de skiljer sig mer åt sinsemellan än mellan de två partigrupperna. Ideologiskt har de ungefär samma invandringskritik och EU- kritik i alla de här partierna. Men i inställningen till EU-arbetet och hur man agerar i parlamentet skiljer dem åt. ID-gruppen anses vara mer extrem, de partierna deltar inte lika mycket i förhandlingar och de deltar inte lika konstruktivt som ECR-gruppen, även om de är ganska lika varandra ideologiskt. En sakpolitisk skillnad är att flera av partierna i ID-gruppen, till exempel franska Nationell samling och tyska Alternativ för Tyskland, står ganska nära Ryssland. Detta medan partierna i ECR-gruppen av princip absolut inte vill samarbeta med partier som står nära Ryssland.
Ungerns största parti Fidesz blev utkastat ur den stora partigruppen EPP tidigare i år. Det verkar kunna få konsekvenser för hela EU-parlamentet. Hur då?
– Fidesz ledamöter lämnade självmant, men precis innan de skulle bli utkastade – surt sa räven. Det innebär att det finns tolv ledamöter som står utanför alla politiska sammanslutningar och de söker nu efter ett nytt hem. Sedan de slängdes ut från EPP har Fidesz samtalat och förhandlat med italienska Lega och polska Lag och rättvisa om att eventuellt skapa ett nytt samarbete, och en ny partigrupp med de här partierna och eventuellt många fler. Om partierna lyckas komma överens, vilket inte är säkert, kanske de bygger en egen, tredje partigrupp, eller också kanske de får med sig alla partier till en jättestor partigrupp på yttre högerkanten.
I avsnittet får du också reda på varför Sverigedemokraterna helst sitter stilla i båten – och om hur ett beslut från den polska författningsdomstolen plötsligt underminerar hela EU-samarbetet.
Lyssna på avsnittet:
STUDIO DN
Så kan högerradikal EU-allians marginalisera SD
0:00/13:19
Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.
I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.
Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se