Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 02:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-12-januari-vem-tar-plats-efter-merkel/

Världen

Studio DN 12 januari: Vem tar plats efter Merkel?

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Michael Kappeler/AFP

I veckan väljer CDU ny partiledare i Tyskland. DN:s Berlinkorrespondent Lovisa Herold intervjuas i Studio DN om vem som ska kunna fylla Angela Merkels skor.

DN Text

Lyssna här

Vilka utmaningar väntar Angela Merkels efterträdare?

– Det är mycket som händer i Europa just nu. Pandemin dominerar politiken, men i Tyskland har också De gröna gått fram stort. Det är en utmaning för partiet inrikespolitiskt – att profilera sig och visa vilken miljöpolitik som CDU står för. Det finns fortfarande en splittring inom partiet, som har mer progressiva och konservativa delar, där behöver man kunna kompromissa eller åtminstone hitta en linje som fungerar. Det inte helt lätt att efterträda en person som har suttit i 15 år och gjort stort avtryck även i Europa.

Om vi kollar lite närmare på de som konkurrerar om posten. Vad bör man känna till om Friedrich Merz?

– Han förlorade förra gången mot Annegret Kramp-Karrenbauer. Han är populär bland de konservativa väljarna och har tidigare stått för en Merkelkritisk hållning. Han vill se ett mer konservativt CDU och är populär i ungdomsförbundet, där man tycker att han är en tydlig och stark ledare.

Vem är Armin Laschet?

– Han är den som man ser allra mest ser som Merkels efterträdare. Han stod upp för Merkels flyktingpolitik 2015. Han är regeringschef för Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen och har erfarenheten av att leda och kompromissa. Det finns både de som tycker att det är viktigt för CDU och de som vill se något annat.

Sedan har vi Norbert Röttgen – vem är han?

– Om ni inte hänger med nu så är det inte så konstigt, för de här tre männen är ganska lika varandra. Alla tre är katoliker, gifta, har tre barn och kommer från Nordrhein-Westfalen. Men Norbert Röttgen är före detta miljöminister och nu ordförande i förbundsdagens utrikesutskott. Han säger att han vill göra partiet yngre, kvinnligare och mer digitalt – vilket är en stor fråga i Tyskland som släpar efter när det kommer till digitalisering om man jämför med Sverige.

Tror du att statsminister Stefan Löfven har någon hemlig favorit?

– Klurigt, men kanske att han skulle tro på Armin Laschet. Han är nog den mest mittenkompromissa och stabila Löfvenkandidaten, tror jag.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

Tyskland
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt