Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-13-januari-valdet-stegras-infor-valet-i-uganda/

Världen

Studio DN 13 januari: ”Våldet stegras inför valet i Uganda”

Bobi Wine.
Bobi Wine. Foto: Erik Esbjörnsson

Spänningen stiger i Uganda, där musikern och politikern Bobi Wine utmanar sittande president sedan 35 år, Yoweri Museveni. DN:s Afrikakorrespondent Erik Esbjörnsson har intervjuat Wine.

DN Text

Lyssna här:

Hur är stämningen i Kampala inför valet?

– Stämningen är lugn och spänd. Det känns lite som att det är lugnet före stormen. Man märker att det börjar dra ihop sig inför valet som är på torsdag. De har precis dragit ned internet till minimal kapacitet i hela landet och alla sociala medier har stängts av. Framför allt håller alla andan inför vad som kommer att hända när resultatet kommuniceras framåt helgen.

Det har talats om att det är det ungas val. Hur märks det?

– Tidigare har det varit så att det beror på var man bor i landet. På landsbygden har man traditionellt sett röstat på presidenten, medan stadsbefolkningen har röstat på oppositionspartiet FDC. Men i år ställs allt på ända när det kommer en ny kandidat som har skjutit upp som en politisk stjärna på himlen. Bobi Wine har lyckats mobilisera ungdomen på ett sätt vi inte har sett förut.

Du har träffat Bobi Wine – vem är han?

– Han heter Robert Kyagulanyi egentligen. Men det är ingen som kallar honom vid det namnet. När han ringde mig i söndags sa han ”hey, it’s Bobbi Wine”. Det är hans artistnamn som han har använt i 20 års tid som populär musiker. Han kommer från slummen här i Kampala och växte upp under ganska modesta förhållanden. För några år sedan fick han möjligheten att ställa upp till ett fyllnadsval till parlamentet. Han vann en jordskredsseger och krossade motståndet totalt – vilket var en politisk kalldusch för Yoweri Museveni och hans parti som har styrt sedan 1986.

Samtidigt som Bobi Wine gjorde en intervju med The Guardian förra veckan blir han utsläpad ur sin bil och utsätts för tårgas och pepparsprej. Är det här typiskt för hur valkampanjen i Uganda ser ut?

– Just tårgas och pepparsprej är typiskt för varje val i Uganda. Det här är mitt tredje val som jag bevakar i landet. Men det som skiljer sig i år är att våldsnivån har höjts betydligt. Minst 40 personer som är anhängare till Bobi Wine, bland annat nära livvakter och en chaufför, har dödats. Det visar att regimen har tagit våldet till en helt annan nivå som vi inte har sett tidigare i Uganda. Just att man skjuter med skarp ammunition och ständigt trakasserar oppositionen.

Blir det ett rättvist val?

– Yoweri Museveni har styrt i 35 år. Han identifierar sig helt och hållet med landet. Ur hans synvinkel så tror jag att han själv ser sig som oumbärlig för sitt eget land. På hans karta finns det inte att han inte ska vara president i Uganda. Så jag kan inte se hur han plötsligt skulle säga att han fick mindre än 50 procent av rösterna. Det händer inte att Museveni skulle erkänna sig förlorad.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

Uganda
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt