Epoken Angela Merkel är över – och någon annan tar strax över rodret i Tyskland.
Söndagen den 26 september går 83 miljoner tyskar till val. I Studio DN berättar Tysklandskorrespondent Lovisa Herold om varför vi ska bry oss om det.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 02:24
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-13-september-darfor-kan-ett-skratt-pa-fel-stalle-avgora-valet-i-tyskland/
Epoken Angela Merkel är över – och någon annan tar strax över rodret i Tyskland.
Söndagen den 26 september går 83 miljoner tyskar till val. I Studio DN berättar Tysklandskorrespondent Lovisa Herold om varför vi ska bry oss om det.
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Lyssna här:
Jag tänker på Angela Merkel som fysikern från Östtyskland som blev ”Tysklands moder”. Hur kommer man att minnas epoken Merkel?
– Jag tror att många kommer minnas henne som den stabila, pragmatiska politikern som lyckades hålla ihop Europa under flera kriser: finanskrisen, flyktingkrisen, coronapandemin. I den nuvarande valrörelsen märks en tävlan om att verka lika trygg och stabil som Angela Merkel. Två av de tre kandidaterna försöker profilera sig just så: ”vi kan leda det här vidare det stabila, framgångsrika Tyskland”. Medan den tredje kandidaten, som kommer från det gröna partiet, gör tvärtom. Hon säger: ”nu behöver vi förändring, nu behöver vi bryta med det gamla, sega, tröga, miljöovänliga Tyskland och skapa förändring.”
Socialdemokratin har ju haft det jobbigt i många länder – hur profilerar de sig i Tyskland?
– Socialdemokraterna sitter just nu i regering med CDU och CSU, men de har ätits upp av det stora, breda samarbetet och en Angela Merkel som har gått mot mitten. Den största anledningen till att de går framåt är just kanslerkandidaten, Olaf Scholz, som får en bonus av att ha regerat och verkar vara en stabil ledare. Något som CDU alltså inte har, eftersom Angela Merkel avgår, och Armin Laschet inte riktigt har lyckats fylla den rollen.
Hur påverkar det tyska valet EU?
– Tyskland är världens fjärde största ekonomi och EU:s största och mäktigaste land, och Tyskland bestämmer till stor del EU-politikens inriktning. De Gröna vill se en hårdare linje mot Kina och Ryssland, medan CDU/CSU och även SPD ofta pratar om dialog och en mjukare sorts diplomati. Beroende på vem som dominerar i EU i Tyskland så kan det påverka inriktningen även för Sverige.
I avsnittet också om varför valrörelsen kantas av skandaler mer än sakpolitik, om hur det går för högerextrema AfD och om likheterna mellan en tysk sosse och en smurf.
Lyssna på avsnittet:
Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.
I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.
Läs mer:
Lovisa Herold: Därför ska du bry dig om valet i Tyskland
Allt du behöver veta inför valet i Tyskland
Lovisa Herold: Vem vill egentligen att Tyskland ska förändras?