Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 03:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-14-januari-stormningen-var-kulmen-pa-ett-forsok-till-statskupp/

Världen

Studio DN 14 januari: ”Stormningen var kulmen på ett försök till statskupp”

Foto: Pontus Höök

Stormningen av Kapitolium bör beskrivas som ett försök till statskupp, av en rörelse med stort våldskapital, konstaterar DN:s Björn af Kleen.

DN Text

Lyssna här:

Vad ska man kalla förra veckans händelser när tusentals Trumpsupportrar bröt sig in Kapitolium?

– Jag tänker på det som kulmen av en form av statskupp där Trump ifrågasatt valresultatet. Innan de stormade så uppmanade han dem att göra just det och bad dem försvara landet och visa styrka. De som tidigare har ifrågasatt begreppet statskupp har ofta pekat på att han inte aktivt tagit militären i bruk för att försöka köra över folkviljan. Men ju mer som berättas om vad som hände i Kapitolium, desto mer tycker jag att det finns indicier om att de här människorna verkligen hade ett slags våldskapital. Det var definitivt ett uppror som var farligt för de inblandade.

Hur förbereder man sig inför presidentinstallationen?

– Genom att skapa ett enormt säkerhetspådrag. Allt det som inte fanns på plats förra onsdagen när mobben stormade Kapitolium. Det handlar om nationalgardet och andra federala militärer som kommer att tas i bruk för att skydda Joe Biden, kongressledamöter och andra som bjuds in. Det är redan en ganska krympt tillställning på grund av pandemin.

Hur förbereder man sig i resten av landet?

– Det som hände i Kapitolium har inte hänt på precis samma sätt i andra delstatshuvudstäder. Men under pandemin och tidigare har man i Michigan och i West Virginia sett Trumpanhängare, vapenförespråkare och andra typer av aktivister som är tungt beväpnade – och som har rört sig kring deras Kapitolium och tagit sig in i byggnaden. I Michigan har man hotat att kidnappa guvernören. Så det är inte otänkbart att liknande protester, uppviglingar eller terrorhandlingar kommer att ske. Särskilt om det blir svårare för anhängarna att flytta sig och röra sig i Washington.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt