Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-16-augusti-darfor-skyndar-sig-boskapsagare-att-skovla-amazonas/

VÄRLDEN

Studio DN 16 augusti: Därför skyndar sig boskapsägare att skövla Amazonas

Amazonas brinner. I norra utkanten av Porto Velho, med en halv miljon invånare, har regnskog skövlats och marken satts i brand för att ge plats åt betesmarker.
Foto: Lotta Härdelin

Brasiliens regnskog bränns ned för att skapa betesplatser åt nötkreatur. Och det med president Bolsonaros goda minne.

DN:s Latinamerikakorrespondent Henrik Brandão Jönsson berättar i Studio DN om de lokala och globala konsekvenserna för Brasiliens Amazonaspolitik.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Därför skyndar sig boskapsägare att skövla Amazonas
0:00 / 17:47

– Det har länge pågått en skövling där man tuggar sig in i Amazonas söderifrån, där det finns vägar. Men på senare tid har skövlingen blivit mer kriminell och organiserad. Boskapsägarna är beväpnade och har uppbackning av president Bolsonaro och känner att det råder straffrihet, säger Henrik Brandão Jönsson i Studio DN.

Hur yttrar sig presidentens stöd för boskapsuppfödarna och deras skövling av Amazonas?

– Bolsonaro säger ”vamos trabalhar”, alltså ”vi ska arbeta”. Då menar han skövla, se till att så gräs och få ut boskapen. Han ser boskapsägarna som hjältar – som skövlar och skapar ett modernare Brasilien som kan sälja mer nötkött och generera mer pengar. Sedan finns där ett machoideal, idén om männen som ska bryta den vilda djungeln.

Avsnittet handlar också om hur ursprungsbefolkningen i Amazonas organiserar sig mot skövlingen, hur presidentvalet i Brasilien påverkas av Amazonasfrågan och regnskogens betydelse för klimatet.

Programledare: Ülkü Holago. Producent: Sabina Marmullakaj.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Därför skyndar sig boskapsägare att skövla Amazonas
0:00 / 17:47

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Därför bränner boskapsuppfödarna upp skogen i Amazonas

Studie: Amazonas släpper ut mer koldioxid än regnskogen absorberar

Radarn övervakar varje kvadratmeter av Amazonas – ändå skövlas regnskogen

Ämnen i artikeln

Brasilien
Amazonas
Klimatet
Miljö
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt