Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-16-oktober-extremvarmen-driver-ivag-kaliforniens-drommare/

VÄRLDEN

Studio DN 16 oktober: Extremvärmen driver iväg Kaliforniens drömmare

I Death Valley uppmättes nyligen temperaturer över 54 grader. Extremvärmen eskalerar i regionen.
I Death Valley uppmättes nyligen temperaturer över 54 grader. Extremvärmen eskalerar i regionen. Foto: Anette Nantell

I helgen publicerar DN ett reportage om Kalifornien: platsen dit många förr vallfärdade, som en drömplats, men där den extrema hettan, de otaliga bränderna och de höga priserna gör det svårt för människor att bo kvar. Fotografen Anette Nantell berättar om att möta människorna i den spruckna drömvärlden.

DN Text

Lyssna här

Kan du berätta om hur ni jobbade och på vilket sätt det skiljer sig från hur vi ofta jobbar?

– I normala fall när vi är ute på fältet så brukar det handla om att reportern har satt upp en agenda med inbokade intervjuer med personer som spelar roll för reportaget. I det här fallet var det betydligt mer inriktat på att försöka hitta rätt människor och miljöer på plats – och bilderna fick styra mycket mer. Vi jobbade efter teman som bränder, pandemi och klimat och som ingick i vår reportageidé om den krackelerade amerikanska drömmen.

Ni var bland annat i Santa Rosa och träffade ett par som hette Sonia och Paul Nuss vars hus hade brunnit ned. Berätta.

– Ja, de berättade att de hade evakuerats fyra gånger de senaste fyra åren. Det här var vardag för dem mer eller mindre. Sedan fick de via en livestream se att deras hus höll på att brinna ned. De hade bott där i 28 år och det var deras drömplats på jorden att bo på.

Sonia Nuss uttrycker en närmast desperation eller sorgsenhet över förändringarna i Kalifornien. Skulle du säga att hon är representativ för de människor ni mötte?

– I stort tycker jag det. Hon uttrycker en uppgivenhet som jag kände att vi träffade på ganska mycket. Sedan finns det alla sorter i USA och det är väldigt olika hur folk anser att det här påverkar deras liv. Men jag upplever att folk har en mörkare framtidstro i dag. Man pratade mycket om klimatet och att det blivit längre hetare perioder. Förr var det kanske en vecka med extremhetta. Nu har det ökat på till närmare en månads extremhetta med bränder över väldigt stora områden. Pandemin har ju också påverkat hur folk mår.

Hur såg de ni mötte på framtiden – var det något som var lite ljusare?

– Man kan väl ändå säga att amerikaner har någon form av positiv livssyn innerst inne. Det kanske sitter i deras gener att de en gång har tagit sig dit. Trots alla motgångar försöker man ta nya tag och försöker se möjligheterna. Det är klart att vi också träffade människor som såg mer positivt på framtiden. Men någonstans var det ändå mer mörker än ljus.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

Kalifornien
Klimatet
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt