Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-17-december-blir-julfestskandalen-boris-johnsons-fall/

VÄRLDEN

Studio DN 17 december: Blir julfestskandalen Boris Johnsons fall?

Den brittiske premiärministern håller presskonferens om pandemiläget den 15 december.
Foto: Chine Nouvelle/TT

Julen tycks ofta utgöra en avgörande tid för Boris Johnson – han har både vunnit val och pressat fram brexitavtal under högtiden de senaste åren. 2021 ser det dock mörkare ut för den tidigare politiskt ganska svårruckade, och till synes osårbare, brittiske premiärministern. Ett av skälen är en eventuellt olaglig julfest på 10 Downing Street.

Katrine Marçal, som bevakar Storbritannien för Dagens Nyheter, berättar i Studio DN om kritikstormen mot Boris Johnson och hur det påverkar det politiska läget i Storbritannien.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Blir julfestskandalen Boris Johnsons fall?
0:00 / 26:45

Det stormar alltså kring den brittiske premiärministern Boris Johnson och en stor del av diskussionen har senaste tiden rört avslöjanden om en julfest i premiärministerbostaden, 10 Downing Street. Vad är det som har hänt?

– Ja, det här var ett avslöjande som den brittiska tabloiden The Daily Mirror. Det ska ha varit förra året, när det var nedstängning här i Storbritannien, julfester och annat umgänge var förbjudet för alla i England. Då hölls en eventuellt olaglig julfest på 10 Downing Street, som är premiärministerns bostad, och framför allt arbetsplats för dem som arbetar med premiärministern. Det slog ned som en jättenyhet, och man måste förstå kontexten: förra året så ställde regeringen i princip in julen här i England, och just det här med julfest på arbetsplatser och i kompisgäng en väldigt viktig tradition. När det visade sig att en regel verkar ha gällt för dem som jobbade nära premiärminister, och en annan för vanligt folk, då har väldigt många blivit upprörda. Det här är en nyhet som har fortsätt att förfölja Boris Johnson, säger Katrine Marçal i Studio DN.

Efter avslöjandet läckte det ett videoklipp där personer ur premiärministerns stab, bland annat Johnsons pressekreterare Allegra Stratton, skämtar om en påstådd fest på 10 Downing Street under en fiktiv presskonferens.
Hur landade det här avslöjandet, varför har det orsakat sådan ilska?

– Dels för att det här var under en period i Storbritannien där folk inte fick träffa sina nära och kära, där folk hade dött ensamma utan att ha fått träffa sin familj, och där regeringen hade begärt det. Man begär ju väldigt mycket av folk om man säger ”ställ in julen, sitt hemma”. Och sedan läcker det här klippet där regeringstjänstemän, politiska tjänstemän skämtar på det här sättet om en julfest. Framför allt så hade Johnson förnekat att den här festen hade ägt rum, och om den hade ägt rum så var det ingen fest. Det här klippet tycks visa att det nog förekommit en fest, så det blev ytterligare någon sorts bevis, tyckte många, på att Boris Johnson återigen igen slirat på sanningen, något som han brukar få mycket kritik för.

Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om kritiken mot premiärministerstabens julfest, läget för Boris Johnson och hur krisen påverkar den brittiska politiska debatten och oppositionspartiet Labour.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Blir julfestskandalen Boris Johnsons fall?
0:00 / 26:45

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga
studiodn@dn.se

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Katrine Marçal: Är magin runt Boris Johnson bruten?

Nu skärps restriktionerna i Storbritannien

Katrine Marçal: Storbritannien kan inte bli ett land som stänger ner varje jul, tycker många konservativa