Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-18-december-vita-hjalmarna-bedrev-ett-enormt-raddningsarbete-i-syrien/

VÄRLDEN

Studio DN 18 december: ”Vita hjälmarna bedrev ett enormt räddningsarbete i Syrien”

Foto: Moa Karlberg

James Le Mesurier skapade hjälporganisationen Vita hjälmarnas världsrykte under kriget i Syrien - men drevs i döden. DN:s Erik Ohlsson berättar hans historia.

Lyssna här

STUDIO DN  
Räddade liv i Syrien – drevs själv in i döden
0:00 / 14:48

Vem var James Le Mesurier?

– Han var en brittisk före detta militär, kommer från militärsläkt och är född i Singapore. Hans mamma var svensk och pappan tjänstgjorde i Singapore. Så småningom bestämde sig James för att också bli militär. Kring sekelskiftet bestämde han sig för att lämna armén och tjänstgjorde först för FN i Kosovo och sedan hamnade han i Mellanöstern och började jobba för olika säkerhetsföretag. Det var när kriget i Syrien drog igång som han fick höra talas om Vita hjälmarnas verksamhet och bestämde sig för att försöka stötta dem.

Vad gjorde han och Vita hjälmarna?

– Vita hjälmarna är en civil räddningsorganisation som verkar i de områden i Syrien som inte är kontrollerade av regimen, utan av den väpnade oppositionen som brukar kallas för rebellerna. När kriget började på allvar drog syriska regeringen bort sin räddningsverksamhet från de icke regimkontrollerade områdena. Samtidigt inledde man en bombkampanj och artilleribeskjutning mot områdena. Det fanns ett stort behov av räddningstjänst. Det var det som Vita hjälmarna tillgodosåg.

Du har pratat med James Le Mesuriers fru Emma Winberg. Hur kom du i kontakt med henne?

– Jag fick som alla andra höra talas om James tragiska död och då såg jag i medierna att han hade en svensk fru. Det visste jag inte, så jag försökte kontakta henne kort efter den här händelsen. Men då orkade hon inte prata. Men för en månad sedan tog vi förnyad kontakt. Bägge var passionerat intresserade av Mellanöstern i allmänhet och Syrien i synnerhet. När de såg vad som hände civilbefolkningen i de här områdena som inte kontrolleras av regimen kände de att de ville göra det de kunde.

Kriget i Syrien fortsätter och Emma Winberg säger till dig att ingen riktig fred kan nås förrän president Bashar al-Assad är borta. Vad talar för att det skulle hända?

– Ingenting just nu. De facto har han vunnit kriget, men han har inte vunnit freden som Syriens sändebud Staffan de Mistura sa. Det är ingen i väst som vill ha med honom att göra, så han får ingen hjälp att bygga upp landet. Syrien är i en enorm ekonomisk kris. Det finns fortfarande motståndsfickor inom IS och Turkiet är inne på Syriens territorium. Det är en massa omständigheter som gör att det är ingen varaktig, beständig fred som råder i Syrien. Det skapar stora problem och potentiella nya, kanske värre, konflikter.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Räddade liv i Syrien – drevs själv in i döden
0:00 / 14:48

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs också: James le Mesurier räddade liv - drevs in i döden