Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-18-oktober-vem-var-kvinnan-bakom-varldens-mest-kanda-abortfall/

VÄRLDEN

Studio DN 18 oktober: Vem var kvinnan bakom världens mest kända abortfall?

Norma McCorvey med sin advokat Gloria Allred utanför Högsta domstolen våren 1989.
Norma McCorvey med sin advokat Gloria Allred utanför Högsta domstolen våren 1989. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Det är världens mest kända abortstrid. Men Norma McCorvey gjorde aldrig någon abort. Hör DN:s Karin Eriksson i Studio DN om Roe mot Wade – och varför det snart 50 år gamla fallet i höst är mer aktuell än någonsin.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Vem var kvinnan bakom världens mest kända abortfall?
0:00 / 22:01

Texas nya abortlag och att USA:s högsta domstol prövar rätten till abort väcker stor debatt på flera nivåer i det amerikanska samhället.  En stor del av diskussionen kretsar kring det vägledande målet Roe mot Wade från 1973.

– Det är en viktig höst för att abortfrågan har politiserat så mycket. Det finns nu flera delstater som försöker stifta egna lagar och Högsta domstolen har nu en tydlig majoritet av konservativ majoritet, säger DN:s Karin Eriksson.

Jane Roe var den gravida kvinnan i rättsfallet Roe mot Wade, som avgjordes av Högsta domstolen 1973 och som gav amerikanska kvinnor rätten att avbryta graviditeter fram till runt den 24:e veckan.

– Hon var en fattig kvinna från södra USA. När hon var 22 år blev hon gravid för tredje gången och ville inte fullfölja graviditeten, säger Karin Eriksson.

Nu, samma höst som USA:s högsta domstol prövar rätten till abort, väljer hennes bortadopterade dotter att träda fram.

Vem var kvinnan bakom pseudonymen Jane Roe? Och vilken roll spelar abortfrågan i USA:s politiska klimat just nu?

Hör hela Ülkü Hologo och Karin Erikssons samtal i Studio DN.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Vem var kvinnan bakom världens mest kända abortfall?
0:00 / 22:01

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Fallet Roe mot Wade ledde aldrig till en abort – nu berättar ”Baby Roe” sitt livs hemlighet

Ämnen i artikeln

Abort
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt