Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-2-juni-darfor-har-usa-blivit-mer-kritiskt-till-israel/

VÄRLDEN

Studio DN 2 juni: Därför har USA blivit mer kritiskt till Israel

USA:s utrikesminister Anthony Blinken och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
USA:s utrikesminister Anthony Blinken och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Alex Brandon/TT

USA:s president Joe Biden balanserar mellan USA:s långvariga stöd till Israel, och ett demokratiskt parti som är allt mer kritiskt till det landets politik.

I Studio DN berättar DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski om Bidens överväganden under de senaste våldsamheterna – och vad det betyder om premiärminister Netanyahu lämnar sin post.

DN Text

Lyssna här:

När oroligheter utbryter i Israel brukar USA tala om ”Israels rätt att försvara sig”. Hur kommer det sig att USA har en tradition av att starkt stödja Israel?

– Om jag inte minns fel var USA det första land som erkände staten Israel när den bildades 1948. USA har alltid varit en garant för Israels säkerhet under åren, och under de krig som landet har inblandad i.

– USA har också stött Israel indirekt, genom att förse det med invandrare, och ofta radikala bosättare. Men stödet har inte alltid varit villkorslöst, och även republikanska presidenter som Reagan och Bush har tidvis hållit en viss distans.

När de senaste våldsamheterna bröt ut den 10 maj dröjde det innan USA reagerade. Hur resonerade man, tror du?

– Vad berodde det på att USA låg lågt under många dagar? Att de försökte ge Netanyahu tid att bomba sönder Hamas infrastruktur? Eller var USA inte särskilt väl förberett? Om det var så, då kan man fråga sig varför USA inte var det: hade de dålig underrättelsetjänst eller berodde det på att USA hade fokus riktat åt ett annat håll? USA har inte haft någon ambassadör i Israel sedan Biden tillträdde, och förbindelserna med den palestinska myndigheten har varit avbruten under lång tid. Till slut böjde sig USA från kraven från omvärlden, och när USA efter många dagar markerade att nej, nu ser vi framför oss att det kanske räcker – då blev det snabbt en vapenvila.

I dagens avsnitt av Studio DN får du också veta mer om hur den allt starkare progressiva delen i det demokratiska partiet påverkar USA:s president Joe Biden.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Oppositionspartier enas om koalition - ska få bort Netanyahu

Blinkens besök i Jerusalem kalldusch för Netanyahu

Ämnen i artikeln

DN podcast
Joe Biden
Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt