Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-2-september-ryssland-har-inget-vaccin-det-ar-bara-propaganda/

VÄRLDEN

Studio DN 2 september: ”Ryssland har inget vaccin, det är bara propaganda”

Nu diskuteras vilka som först ska få ett vaccin mot covid-19. Men hur nära är vi ett fungerande vaccin? DN:s Amina Manzoor reder ut i Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

Hur snabbt brukar det gå – och hur snabbt kan det gå att få ett vaccin?

– Man brukar säga ett vaccin kan ta tio år från att man börjar titta på det tills att man har ett färdigt vaccin. Men då gäller det också att vaccinet fungerar. Vi har till exempel aldrig lyckats utveckla ett vaccin mot hiv. Vissa vaccin tar nästan ingen tid alls att utveckla, som influensavaccin eftersom vi uppdaterar dem varje år. Men ett helt nytt vaccin som görs här – det kommer ta ett antal år. Och här har man sagt 12–18 månader. Då skulle det vara rekordsnabbt.

Det finns ju länder som redan nu säger att de har ett vaccin klart. Jag tänker på Ryssland och president Putin har sagt att hans dotter har provat det här. Hur tillförlitligt är det här vaccinet?

– De har inget vaccin. Det är bara propaganda. Det är testat på under 100 personer. Så de vet inte om det fungerar i verkligheten ute i samhället. Vi måste ha de här stora fas 3 studierna. I tidiga labbstudier kan man se att folk får ett immunsvar, de får antikroppar. Men det viktiga är att se om de blir sjuka eller inte när de är ute i samhället. Då måste man testa det i verkliga förhållanden. Så jag skulle säga nej, det finns inget ryskt vaccin. Det var uppenbarligen viktigt för dem att säga det.

Kan det komma en biverkan som vi inte hinner se innan vaccinet distribueras?

– Det kan det absolut göra, och det är det som man måste vara väldigt tydlig med när man förklarar för befolkningen att det här är nyttan och det här är riskerna. Narkolepsin var väldigt oväntad. Det har aldrig uppstått en sådan typ av biverkan förr. Men jag tror att vi i Sverige kanske är mer medvetna om riskerna är än vad många andra länder är, eftersom de inte har samma erfarenhet av det vaccinet.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt