Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-09 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-22-april-gladjen-over-domen-kan-snabbt-bytas-mot-frustration/

VÄRLDEN

Studio DN 22 april: ”Glädjen över domen kan snabbt bytas mot frustration”

Den fällande domen mot Derek Chauvin är en seger för Black Lives Matter-rörelsen.
Den fällande domen mot Derek Chauvin är en seger för Black Lives Matter-rörelsen. Foto: Francine Orr/Los Angeles Times/Shutterstock

Före detta polisen Derek Chauvin fälldes på alla åtalspunkter i rättegången om George Floyds död. Samtidigt är Floyds död är bara ett fall av många. Domen är anmärkningsvärd och en stor seger för Black lives matter-rörelsen – andra varnar för att dra för stora växlar på detta. I Studio DN resonerar USA-korrespondent Karin Eriksson om vad domen betyder.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

Juryn var enhällig och fällde Chauvin på alla punkter. Var det så att filmen av händelseförloppet inte gick att komma förbi?

– Åklagaren sade i sin slutplädering: ”lita på vad ni har sett med era egna ögon. Lita på att vad ni känner i era hjärtan är sant, gå tillbaka till filmen och tro på den.” Men det har kommit mer bevisning under rättegången, inte minst andra filmer, bland annat från polisens kroppskameror som visar förloppet ur andra perspektiv. Det var inte 8 minuter och 46 sekunder som Chauvin satte sitt knä mot George Floyds hals, det var 9 minuter och 29 sekunder. Jag tror också att vittnesmålen från åskådarna på trottoarkanten, varav en tog den mest berömda filmen, vägde tungt, liksom polischefens vittnesmål om att Chauvin bröt mot reglerna.

Derek Chauvins försvarare argumenterade för att han agerade inom ramen för sin befogenhet, och att Floyd hade andra problem som kunde orsakat hans död – varför övertygade inte det?

– De hade ett svårt utgångsläge. Jag tror att de försökte visa, eller i alla fall väcka, rimliga tvivel om den egentliga dödsorsaken, och kallade in någon medicinsk expert för det. Men åklagarna hade gått upp en sådan lång rad av medicinska experter som samtliga och på olika sätt var alla överens om att polisinsatsen ledde till hans död. Så försvarets tanke om att visa att droger spelade en stor roll – vi vet ju att Floyd hade droger i kroppen – föll totalt. Även kring frågan om regelverket hade åklagarna tung bevisning. Det sista försvaret försökte hävda var att vittnena störde Derek Chauvin, men för att ge det argumentet tyngd hade Chauvin själv behövt vittna i rätten, och det gjorde han inte. Han åberopade i stället det femte tillägget i konstitutionen, som gav honom rätt och tiga, så hans intryck från från den här dagen får vi aldrig veta.

Det finns lagförslag som har passerat representanthuset, men inte senaten, som bland annat innehåller skärpningar av vilken typ av våld en polis får använda i tjänsten, och om att ändra reglerna kring immunitet för poliser. Varför är det där känsligt?

– Det handlar om att polisen inte ska kunna åtalas i civilrättsliga sammanhang om de har begått brott, och är immuna mot åtal, och det vill ju alla aktivister och medborgarrättskämpar få bort, med motiveringen att det är ett helt orimligt skydd.

Lyssna på avsnittet här:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Historisk dom firades: ”Nu finns en möjlighet att läka”

Black Lives Matter-aktivister: ”Domen visar att våra protester hade betydelse”

Karin Eriksson: Den historiska domen blir en upprättelse

George Floyds familj hyllar vittnena – ”Så starka och modiga”

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt