Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-22-januari-dodshotet-finns-kvar-mot-paret-navalnyj/

Världen

Studio DN 22 januari: ”Dödshotet finns kvar mot paret Navalnyj”

Aleksej Navalnyj och hustrun Julia.
Aleksej Navalnyj och hustrun Julia. Foto: Mstyslav Chernov/AP

Gripandet av Aleksej Navalnyj väntas leda till omfattande protester. Men vad händer sedan? DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén svarar.

DN Text

Lyssna här:

Du var med på flygplatsen Vnukovo och väntade på Aleksej Navalnyj i söndags. Vad hände?

– Det var ju ett sådant där typiskt fall där alla visste att han troligen inte kommer att landa där. Alla visste att myndigheterna gör allt för att stoppa stunden när han möts av sina anhängare och ett stort pressuppbåd. Orsaken till att det var ett stort pressuppbåd var naturligtvis för att han är den absolut viktigaste ryska oppositionsledaren just nu. Jag skulle säga att han egentligen är Rysslands enda politiker. Alltså politiker ur den synvinkeln som vi talar om i västvärlden. En person som har ett gräsrotsarbete, en politisk agenda och som jobbar som man gör i en vanlig demokrati. Men han måste förstås jobba med lite andra metoder ibland eftersom Ryssland inte är en demokrati.

Varför vill han vara i Ryssland?

– Dissidenter utomlands brukar sällan ha speciellt mycket inflytande. Navalnyj vill delta i politiken i Ryssland. Han vill ha maximalt inflytande och han är helt klart beredd att löpa linan ut.

Vilken roll kan hans fru Julia Navalnaja få nu?

– Det är en fråga som många ryska analytiker ställer sig just nu. Julia Navalnaja är å ena sidan en person som från första början har gjort klart att jag är min mans hustru. Hon stödjer honom och det är hennes viktigaste uppdrag. Men Julia Navalnaja är inte en opolitisk kvinna. Absolut inte. Hon stödjer Navalnyjs jobb helt och hållet, inte bara för att hon är hans hustru utan för att hon stödjer honom politiskt. Jag har sett henne uppträtt på scen ett par gånger och hon har en naturlig säkerhet och kan utan problem tala inför publik. Hon är också, precis som sin man, otroligt modig. Hon skulle absolut kunna spela en viss roll, men frågan är om hon vill det själv. Det sannolika är att hon inte vill göra det nu eftersom det viktiga för henne nu är att lyfta fram sin man. Men medan han sitter i fängelse så är det ju möjligt att hon kommer att synas mer och mer i offentligheten.

Är deras liv i fara?

– Svaret måste ju faktiskt nog vara ja. Vi har ju sett att de försökte mörda honom. Nu är det inte så troligt att man försöker mörda honom i fängelset, för det skulle se lite för uppenbart ut. Men de har redan bevisat att de är beredda att att mörda för att avlägsna det här hotet. Risken finns men det skulle se väldigt illa ut om man gjorde precis när han har kommit hem. Så kanske inte just nu, men det finns hela tiden.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt