Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 07:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-22-oktober-vem-vill-nordkorea-skramma-med-sina-vapentest/

VÄRLDEN

Studio DN 22 oktober: Vem vill Nordkorea skrämma med sina vapentest?

En bild som släppts från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA som uppges föreställa den senaste provskjutningen från en ubåt.
En bild som släppts från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA som uppges föreställa den senaste provskjutningen från en ubåt. Foto: AFP/KCNA/KNS

Nordkorea har genomfört flera provskjutningar under senare tid. Nyligen avfyrade de en robot från en ubåt, andra gånger har det handlat om missiler som kan bära kärnvapen. Det trots att de samtidigt inlett samtal med Sydkorea.

Varför händer det just nu, och vad innebär det för säkerheten i världen? Hör Torbjörn Petersson, som bevakar Asien för DN och som flera gånger varit i Nordkorea, i Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Vem vill Nordkorea skrämma med sina vapentest?
0:00 / 14:33

Just det här att man har avfyrat en robot från en ubåt. Varför är det anmärkningsvärt?

– Det blir ett nytt hot. Då kan de placera en robot på en ubåt och sedan komma väldigt nära till exempel den amerikanska kusten. De kommer mycket närmare inpå knuten, så det blir ett helt annat hot. När det gäller anledningen till att de gör det här just nu finns det en rent teknisk sida av det, och det är att de vill pröva om de vapen som de har utvecklat, se om de fungerar som man vill att de ska fungera. Men sedan finns det också naturligtvis en politisk dimension. Det är att de vill se hur Joe Biden i Vita huset reagerar, för det vet de inte riktigt.

Nordkoreas president Kim Jong-Un har sagt att det här handlar om självförsvar. Vad menar han då?

– Han menar nog som om man är Nordkorea och pratar med folk. De är nog faktiskt på allvar rädda, i alla fall i ledningen, för ett angrepp utifrån. Men sedan är det här med kärnvapen, robotar och hela den här utvecklingen ytterst ett sätt för dynastin Kim att kunna sitta kvar vid makten. Hade de inte haft de här vapnen hade det varit mycket lättare för omvärlden att handskas med Nordkorea, på alla sätt.

I avsnittet kan ni också höra om hur samtalen mellan Nord- och Sydkorea påverkas av den senaste tidens provskjutningar, och om hur mycket man egentligen vet om hur lokalbefolkningen i Nordkorea mår.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Vem vill Nordkorea skrämma med sina vapentest?
0:00 / 14:33

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Marianne Björklund: Nordkorea vill skjuta sig tillbaka till världsscenen

Västmakter fördömer Nordkoreas robottest

Nordkorea ser ”Squid Game” som bevis på kapitalismens förfall

Ämnen i artikeln

Sydkorea
Joe Biden
USA
Nordkorea
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt