Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 22:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-23-november-darfor-infor-osterrike-vaccintvang/

VÄRLDEN

Studio DN 23 november: Därför inför Österrike vaccintvång

Kö till vaccinationscentrum i en stormarknad i Wien, Österrike, som snart gör vaccination mot covid-19 obligatoriskt.
Foto: Lovisa Herold

En våg av corona sveper återigen över Europa och leder till nya restriktioner.

I Österrike kontrollerar polispatruller att alla som rör sig ute har giltiga skäl, å snart införs vaccinationstvång. Men de nya åtgärderna splittrar befolkningen och vissa österrikare menar att det känns som om man delas upp i ”goda” och ”onda”.

I Studio DN berättar DN:s Tysklandskorrespondent Lovisa Herold om Österrike, polarisering och pandemi.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Därför inför Österrike vaccintvång
0:00 / 15:29

Nästan två år efter att det första covidfallet upptäcktes i Kina fortsätter smittan att sprida sig i vågor över världen. Under hösten har Europa varit värst drabbat och förra veckan var det den enda regionen i världen där dödssiffrorna ökar, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). I Österrike eskalerar smittspridningen och nya restriktioner har införts.

Vad är det som gäller i Österrike nu?

– De är inte helt lätt att hålla koll på, för det dröjde bara en vecka mellan att restriktionerna skärptes. Det särskilda utgångsförbudet, att man behövde särskilda skäl för att lämna sina hem, gällde först bara ovaccinerade. Men från och med måndag gäller reglerna alla. Det är det här som brukar kallas för lockdown – att allt som inte är anses vara livsnödvändigt eller ”allt som är kul” stängs ner, som någon beskrev det, säger Lovisa Herold i Studio DN.

Österrike är också på väg att som första europeiska land göra vaccination mot covid-19 obligatoriskt. Hur stor är smittspridningen som gjort att man tagit till så drastiska åtgärder?

– Det ser lite olika ut, men det är två delstater som drabbats särskilt hårt, Salzburg och Oberösterreich. Smittspridningen och belastningen på intensivvården är hög. Läkare har slagit larm om att man är orolig för att inte kunna behandla alla sjuka. Till en början skulle restriktionerna inte gälla dem som vaccinerat sig, men sedan bestämde man sig för att läget var så ansträngt att man behövde skärpa restriktionerna. De nya restriktionerna gäller i tre veckor och en förhoppning är att kunna rädda julhandeln.

Avsnittet handlar också om Österrikes nya vaccinationsplikt mot covid-19 och hur det påverkar den politiska diskussionen i landet.

Rättelse: I Österrike har det tidigare varit obligatoriskt att vaccinera sig mot smittkoppor – inte mot mässling, som reportern säger i podden.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Därför inför Österrike vaccintvång
0:00 / 15:29

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Ministerns varning: ”I slutet av vintern kommer nästan alla vara tillfrisknade, vaccinerade – eller döda”

35 000 i protest mot Österrikes vaccinkrav

Ingmar Nevéus: Vaccintvång – sista åtgärden när inget annat fungerar

Vaccin ett krav för att få röra sig fritt i Österrike

Ämnen i artikeln

DN podcast
Österrike
Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt