Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 23:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-23-september-franska-domstolar-tycker-det-ar-inhumant-att-skicka-afghanerna-till-sverige/

VÄRLDEN

Studio DN 23 september: ”En del franska domare tycker det är inhumant att skicka afghaner till Sverige”

Bild 1 av 2
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2
Foto: Alexander Mahmoud

Frankrike blev den nya adressen för många unga afghaner som inte fick uppehållstillstånd i Sverige 2015. Här hoppas de slippa utvisning till Afghanistan. Men osäkerheten är stor inför beskeden om EUs migrationspolitik. DN:s Pariskorrespondent Erik de la Reguera berättar i Studio DN.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Nya regler kan sätta stopp för asyldrömmarna
0:00 / 15:52

Varför har de här ungdomarna sökt sig till Frankrike?

– Det är minst 3.000 afghanska ungdomar som har tagit sig till Paris de senaste åren, för att de hoppas på att kunna få asyl här efter att ha blivit nekade i Sverige. Det var efter hösten 2015, när regeringen stängde dörren för många afghaner som många fick avslag och som till slut känt sig tvingade att söka lyckan i andra länder. Här i Paris har vi sett en successiv ökning av antalet som anländer hit. Det beror inte minst på att Frankrike faktiskt ger fler afghaner asyl.

Läs mer: Nya regler kan sätta stopp för asyldrömmarna

Vad beror det på?

– Har man en rätt duktig advokat kan man ibland övertala domaren om att man ska få stanna, eftersom Sverige utvisar så pass många till Afghanistan att en del domare tycker att det är inhumant att skicka folk till Sverige. Från Frankrike utvisar man bara omkring tio personer per år till Afghanistan på grund av situationen i landet.

Läs mer: Det här behöver du veta inför dagens besked om migrationspakten

Debatten om EU:s flyktingpolitik är högintensiv nu. Vad tror ungdomarna själva?

– Lite paradoxalt så är de regler som gäller just nu lite av en räddning för en del av de afghanska ungdomarna. Vi har träffat många som det gått bra för i Frankrike. Det beror inte minst på att om man blir ett Dublinfall och sedan går under jorden och stannar som papperslös i 18 månader – då har man möjlighet att ansöka igen och kunna få asyl i Frankrike. Då är det många som får det. Vi har träffat folk som jobbar på restaurang, är kypare eller jobbar i klädaffär. Som har helt vanliga liv. Det är precis det som de allra flesta drömmer om. Det är svårt att veta hur bra det kommer att gå för de flesta. Men det är det som de hoppas på och det är det som en del nu är oroliga för att det här nya förslaget ska sätta stopp för.

STUDIO DN  
Nya regler kan sätta stopp för asyldrömmarna
0:00 / 15:52

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs också: ”Frivilligt för EU-länder ta emot ayslsökande”