Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-8-januari-tv-bilderna-kommer-for-alltid-att-forma-bilden-av-trump/

Världen

Studio DN 8 januari: ”TV-bilderna kommer för alltid att forma bilden av Trump”

Foto: Lev Radin/TT

Ansvaret för stormningen av Kapitolium i Washington vilar till stor del på det republikanska partiet, men mest av allt förstås på Donald Trump. Det blir hans politiska arv, konstaterar DN:s Björn af Kleen i Studio DN.

DN Text

Lyssna här

Vilka var de tiotusentals Trumpanhängare som kom till Washington för att protestera?

– Det var Trumpväljare som tror på presidentens påståenden om att valet är stulet, påståenden som det inte finns något stöd för. De uppfattar att de gör den amerikanska demokratin en tjänst genom att försöka avbryta kongressens bekräftelse av elektorskollegiets röster. Det vill säga det sista steget till innan Joe Biden tillträder som president. Det här är något som Trump uppmanat dem att göra under flera månader, men inte minst timmarna innan de faktiskt gjorde det.

Hur extrema skulle de säga att väljarna är – vanliga människor eller väldigt på ytterkanten?

– Uppåt 70 procent av republikanska väljare tror att valet har gått till på ett oegentligt sätt – att valet är stulet från Republikanerna och att Joe Biden inte är en legitim president. På det sättet utgör de inte en ytterkantsgrupp. Sedan är det såklart inte alla som är beredda att ge sig ut för att storma Kapitolium i Washington DC. I den bemärkelsen är de väl en ytterkantsgrupp. Men deras passion eller indignation representerar ett stort antal amerikanska väljare enligt statistiska uppgifter.

Hur svårt blir det för det republikanska ledarskiktet om de inser att de behöver distansera sig från Trump? Hur ska de klara av att få med sig väljarna?

– Det är det de inte vet. Det är därför krisen i Kapitolium blev av. En stor del av dem har valt att gå Trumps lögner, desinformation och våldsamma retorik till mötes. De har valt att jamsa med tills det till slut blev allvar och de själva fick evakueras iklädda skyddsmasker för att väljarna man velat stå upp för kom alltför nära. Så jag tror inte att partiet har en rimlig analys av vad som är deras väg framåt. Men jag tror lika fullt att man inser att Trumps grepp om partiet bokstavligen är livsfarligt. Just nu ser det ut som att det vore svårt för Trump att kandidera som republikan till valet 2024. De sensationella tv-bilderna som man aldrig glömmer kommer att förfölja honom och det republikanska partiet för resten av 2000-talet.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt