Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 03:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-covidkaos-i-kina-tre-ar-efter-pandemin-borjade/

VÄRLDEN

Studio DN: Covidkaos i Kina – tre år efter pandemin började

Resenärer från Kina bär på vaccinationsdokument på flygplatsen Paris Charles de Gaulle, 1 januari 2023.
Foto: Julien de Rosa/AFP

Det låter som en flashback från vårvintern 2020. Coronaviruset sprids lavinartat i Kina – och i EU vill man införa covidtester för resenärer därifrån.

– Länge var ju budskapet från den kinesiska regimen att man vunnit kriget mot viruset. De tyckte att de hade gjort det jättebra, säger DN:s Asienkorrespondent Marianne Björklund i Studio DN.

DN Text

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Covidkaos i Kina – tre år efter pandemin började
0:00 / 15:14

Fram till i november 2022 hade Kina strikta covidrestriktioner på plats. Minsta sjukdomsfall kunde stänga ner hela bostadsområden, teststationer fanns uppställda vid gathörnen och resenärer till Kina fick sitta i veckor i karantän på särskilda coronahotell.

Medan resten av världen öppnade upp höll Kina fast vid sin nolltolerans mot covid-19. Och det verkade fungera.

– De hade ju väldigt låg smittspridning länge, sedan tror jag att det var ett sätt att hålla kontroll på befolkningen. Det är ju ett väldigt stort land med över en miljard människor som bor där så de var nog rädda för vad som skulle hända om man släppte restriktionerna – och  lät viruset spridas. Det skulle ju kunna bli kaos. Och länge var ju budskapet från regimen att man vunnit kriget mot viruset. De tyckte att de hade gjort det jättebra. Men så kom omikron – och då fungerade inte strategin, säger DN:s Asienkorrespondent Marianne Björklund i Studio DN.

I november 2022, efter ovanliga landsomfattande protester i landet, beslutade sig den kinesiska regeringen för att slopa restriktionerna. Och snart blev smittspridningen stor i landet.

– Bara dagar efter restriktionerna släpptes så var det många som smittades. Jag hade aldrig tidigare känt någon i Peking som haft covid. Men plötsligt hade nästan alla omkring mig testat positivt. Peking, som varit väldigt dött under restriktionerna, blev nästan ännu dödare. När restauranger kunde öppna blev de anställda sjuka – och de som inte var sjuka var hemma av rädsla för att bli sjuka.

Den massiva smittspridningen i Kina har fått omvärlden att reagera. Världshälsoorganisationen (WHO) har kritiserat Kina för att de underskattar antalet döda i sjukdomen – och varnat för att den officiella statistiken inte stämmer.

Och i januari rekommenderade EU att länder ska införa krav på negativa covidtester för kinesiska resenärer till EU-länderna. Något som den svenska regeringen har implementerat.

– Man vill undersöka om det kommer nya varianter av viruset. Kina är ju ett så stort land och när det sprider sig i en så stor befolkning så kan viruset mutera. Så man vill väl ha koll på om det kommer in någon ny typ av variant av viruset som man kanske måste göra något åt, säger Marianne Björklund.

Detta är ett utdrag ur Studio DN. I avsnittet får du också veta hur Marianne Björklund klarat av nästan tre månader instängd på kinesiska coronahotell, om frustrationen i Peking under de hårdaste nedstängningarna – och om de ovanliga protesterna som följde.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Covidkaos i Kina – tre år efter pandemin började
0:00 / 15:14

Programledare: Evelyn Jones
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Ämnen i artikeln

DN podcast
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt