Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 08:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-darfor-har-kina-lockdown-nar-resten-av-varlden-oppnat/

VÄRLDEN

Studio DN: Därför har Kina lockdown när resten av världen öppnat

En ensam man sopar gatuplattorna i ett av Pekings populäraste köpcenter.
Foto: Andrea Verdelli

En spöklik huvudstad där alla oroar sig för att bli inlåsta igen. Och samtidigt – flera utbrott av oro och protester.

Studio DN gästas av Asienkorrespondenten Marianne Björklund som berättar om de senaste turerna i pandemins Kina. Är det de första sprickorna i den stenhårda hanteringen av viruset som vi nu ser?

DN Text

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Därför har Kina lockdown när resten av världen öppnat
0:00 / 15:57

Kina upplever sin värsta pandemivåg hittills, men nu har många fått nog av nedstängningarna. Den senaste tiden har kantats av protester i flera kinesiska städer, berättar DN:s korrespondent Marianne Björklund i Studio DN.

– Folk börjar få nog. Det här har pågått i tre år nu och det påverkar ju allt och alla. Det finns universitetsstudenter som inte har fått gå utanför sitt campus på tre år. De har varit som i ett fängelse. Entreprenörer vars företag får lägga ner och de märker ju att viruset fortsätter att sprida sig.

– Allt fler har fått kännedom om att de flesta inte blir särskilt sjuka, så man börjar känna att det här är meningslöst. Man känner sig instängd och vill inte riskera att bli isolerad gång på gång.

Det har varit en brand också som har drivit på.

– Exakt. Droppen blev en brand i Urumqi som är huvudstad i provinsen Xinjiang. Släckningsarbetet försvårades av en brand i ett lägenhetshus där det rådde lockdowns. Det var svårt för brandmännen och släcka och det var svårt för invånarna att fly branden. Och det där blev på något sätt droppen som fick bägaren att rinna över.

– Först protesterade man i Urumqi. Sedan började man stödprotestera i Shanghai och därefter spred det sig till Peking, Wuhan, och till flera andra städer i Kina. Det blev lite breddat liksom. I Shanghai, till exempel, fick det även politiska implikationer. Där skrek de ju vid något tillfälle: ”Ner med Xi Jinping! Ner med kommunistpartiet!” Där är otroligt ovanligt och farligt i Kina.

Detta är ett utdrag ur podden Studio DN. I avsnittet får du också höra mer om varför just denna våg av coronapandemin har drabbat Kina så hårt och vad som händer om medborgarna bryter mot restriktionerna.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Därför har Kina lockdown när resten av världen öppnat
0:00 / 15:57

Programledare: Johan Hilton
Producent: Madeleine Longo

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Peking – den förbjudna staden där vem som helst kan isoleras när som helst

Hundratals demonstrerade mot hårda covidrestriktioner i Peking

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt