Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/studio-dn-darfor-pratar-manga-om-putin-och-karnvapen-igen/

VÄRLDEN

Studio DN: Därför pratar många om Putin och kärnvapen igen

Efter ryska nederlag i Ukraina diskuterar bedömare om president Putin överväger användning av kärnvapen.
Foto: Konstantin Zavrazhin/AFP

Motgångarna i kriget hopar sig för Ryssland. Samtidigt kräver högröstade krigshetsare i Moskva hårdare tag.

I Studio DN berättar DN:s Europakorrespondent Ingmar Nevéus om Putins krig i Ukraina och risken att presidenten tar till kärnvapen i ett alltmer trängt läge.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Därför pratar många om Putin och kärnvapen igen
0:00 / 22:11

Vi ska börja med att backa tillbaka till den 24 februari och det tv-sända tal där Putin tillkännagav invasionen av Ukraina. Då hotade han väst med en kärnvapenattack om de blandade sig i konflikten. Vad hände med den frågan den tid som följde?

– Hotet var indirekt, men togs ju verkligen på allvar i väst och inte minst av USA:s president Biden. Det var en anledning till att man försiktigt trappade upp vapenhjälpen till Ukraina steg för steg. Man smög in det för att inte provocera Ryssland. Biden har flera gånger sagt att ”vi får inte starta ett tredje världskrig”. Med tiden framkom att det inte verkade finnas någon tydlig röd linje för Putin där han skulle trappa upp hotet. Man fortsatte därför leverera mer och mer. Men diskussionen om upptrappning har kommit tillbaka i väst. Och det har att göra med motgångarna för Ryssland på sista tiden. Fråga man ställer sig är vad en Putin trängd in i ett hörn skulle kunna göra, säger Ingmar Nevéus i Studio DN.

Hur omnämns nederlagen i ryska, statskontrollerade medier?

– Det har brutits lite av ett tabu. Den senaste veckan omnämns det även i de mest hökaktiga pratprogram i rysk tv som motgångar, man talar om att misstag som har begåtts. I vissa program försöker man få det till att det i själva verket inte är ukrainare utan amerikaner, britter och Nato som slåss vid fronten, för att på något sätt mildra nederlaget. De här programmen är helt hejdlösa. Folk säger de mest upprörande saker om att attackera väst, London, Berlin och att det måste till mycket hårdare tag i kriget mot Ukraina. Man ska slå ut infrastrukturen helt. Det ska bli som kallt och mörkt i hela landet. En del av tv-värdarna som är extremt aggressiva i sin retorik.

[...]

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om diskussionen om ett eventuellt ökat kärnvapenhot mot Ukraina.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Därför pratar många om Putin och kärnvapen igen
0:00 / 22:11

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Därför är det inte troligt att Putin tar till kärnvapen – trots det pressade läget

Ämnen i artikeln

DN podcast
Ryssland
Ukraina
Kärnvapen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt